Гренландия Юг – Нарсарсуак, Игалику и фиорда Коорок

IMG_6496 (Small) IMG_6503 (Small) IMG_6626 (Small)

Преходи пеша по южното крайбрежие на остров Гренландия. Разходка с корабче във фиорда Коорок.

6 дни / 4 нощувки / 3 дни преходи

Ниво (трудност) на преходите : ** Лесно. Никакви трудности. На място – голям избор на маршрути за дневни преходи, по-леки или по-спортни, според вашето ниво и физическа форма.

Ледът е вездесъщ, но в гренландския Юг той разкрива най-различните си форми.  В северна Гренландия,  айсбергите  са необятни, чисто бели на цвят и четиристенни по форма. В южна Гренландия те са по-малки, но придобиват всички възможни форми и техния цвят варира от ментово зелено и искрящо бяло във водата до кристално синьо и тюркоазено!
Нарсарсуак е  дестинация в южна Гренландия и е място  на контрасти! Това е частта на Гренландия, където ще намерим едни от най-разнообразните пейзажи. Ще видим зелените и цветисти прерии свличащи се в тъмносините фиорди. В близост, снеговете и ледовете, които се спускат от високото. Никъде другаде няма да имаме подобен случай да наблюдаваме такъв контраст. Това пътуване е една уникална възможност да открием нови, различни и малко познати хоризонти…

ПРОГРАМА

Ден 1 София – Нарсарсуак – Игалику
Полет до Нарсарсуак (южна Гренландия). Пристигане в Нарсарсуак и получаване на информация от нашия местен екип там. Трансфер с корабче до Италек (Игалику). Малък преход пеша (4 км) по „Царския път” до селцето Игалику. Възможно е да се поръча (екстра) транспорт на багажите. Името на този маршрут произлиза от посещението на датския крал Фредерик IX през 1952 г. Игалику е едно от най-хубавите селища на Гренландия. Неговите каменни къщи са разпръснати в закътана и плодородна равнина, в дъното на един ярко син фиорд. Навсякъде околовръст се издигат стръмни златистожълти планини. Настаняване за 2 нощувки в туристическа спалня в Игалику.

Ден 2 Платото Нарсарсук / Вандфалдстурен – Игалику
Селцето е изходна точка за множество хубави преходи пеша. Можем да започнем прехода по протежение на един поток до езерото и после към платото Нарсарсук (15-20 км отиване / връщане). От това място, ще имаме гледка към фиорда Коорок и дрейфуващите върху морените айсберги, а също и към огромния ледник в дъното на фиорда. Ако сте запалени по събирането на камъни, тук ще имате шанса да намерите скални кристали и блестящи „лунни камъни” (Лабрадорит). Друг един популярен пешеходен маршрут е ”Вандфалдстурен” (Vandfaldsturen), който прави обиколката на водопадите (15 км). Той започва в южния край на селото и свършва във фиорда Ерик. Този преход може да се комбинира с изкачване на връх Нуулук 823 м н.в. (20-22 км). Игалику е бил епископален център (Гардар) по време на норманския период и руините датирани от тази епоха са доста впечатляващи. През 1782г. норвежеца Андерс Олсен се заселва тук със своята жена – гренландката Тюпарна, за да отглеждат крави. Това бележи началото на новата епоха за селището. Един малък музей в интериора на църквата разказва тази история.

Ден 3 Итилек – Касиарсук – Нарсарсуак
Трансфер с корабче от Итилек до град Касиарсук, познат също с името Братахлид (Brattahlid), мястото където Ерик Червения се заселва през 982 година. Може да разгледаме музея (без екскурзовод, входа е включен в цената на пътуването). Следобяд, трансфер до Нарсарсуак. Настаняване в туристическа спалня за 2 нощувки.

Ден 4 Ледника Нарсарсуак
Възможност за преход до ледника Нарсарсуак, който е един ръкав на основния инландсис (постоянната ледената обвивка на Гренландия) и е само на 8 км от града. Маршрутът минава през долината на цветята преди да се изкачи с около 300 м върху едно плато, откъдето ще имаме впечатляваща гледка към ледника. От там ни остава не повече от половин час за да достигнем т. нар. вечни ледове. Завръщане по същия път. Втора нощувка в Нарсарсуак.

Ден 5 Коорок – Нарсарсуак – Копенхаген
Преди да напуснем гренландския Юг, ще си подарим един мини круиз във фиорда Коорок (Qooroq), за да можем да наблюдаваме отблизо неговите айсберги моделирани във всякакви форми, цветове и размери. Непосредствено пред ледника, ще угасим за малко двигателите, за да вкусим и почустваме величието и душевния покой на ледената пустиня! Завръщане в Нарсарсуак и нощен полет към Европа. (регистриране един час преди тръгване).

Ден 6 Копенхаген – София
Обратен полет до София

Настаняване и хранения : В цената са включени : 4 нощувки (2 нощувки в Игалику в уютни бунгала, и 2 нощувки в хотел Нарсарсуак), в стаи с 2 легла, етажни санитарни възли. 4 закуски (включени в цената).

Обеди и вечери (не са включени в цената):
Топла храна вечер може да се поръчва на място: В Игалику, по меню за деня (29 Евро вечерята, цени от 2015 г). В Нарсарсуак, ресторант или кафетерия в хотела (15 – 25 Евро вечерята).
Хранителните продукти за пикниците за обяд могат да се закупуват на място в малките магазини.

Формула Свободно / без водач /*

Група : 2 – 15 души                      ЦЕНА : 650 € / Без самолетните билети /

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая : + 150 €

*При желание да имате български планински водач с вас, консултирайте се с нас допълнително.
Цената включва :

• Трансферите между летището, пристанището и местата за настаняване ;
• Настаняването и нощувките с включени закуски ;
• Брошура с карта на района и вход за музея в Братахлид ;
• Резервациите и ваучерите за тях ;
• Екскурзията с корабче във фиорда Коорок, придружени от местен водач ;
• Медицинска засраховка Асистанс за периода на пътуването ;

Цената не включва :

• Самолетните билети* ;
• Български планински водач ;
• Храненията, с изключение на закуските ;
• Разходи от личен характер ;

* Самолетните билети София – Нарсарсуак – София с включени летищни такси, за примерни дати 10-15.07.2016, струват около 1800 Евро на пасажер. Цени към декември 2015. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупуването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

ПРАКТИЧНИ СВЕДЕНИЯ

Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

Формалности : Лична карта или паспорт в период на валидност. Не се изискват някакви специални задължителни ваксини.

Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазват правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

РЕГЛАМЕНТ

Записвания : Най-късно 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени и други сведения от първа необходимост.

Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged , , , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *