ИСЛАНДИЯ И ГРЕНЛАНДИЯ – вулкани, гейзери и айсберги

Екскурзии с микробус и преходи в южните части на двата острова.

13 дни / 11 нощувки / 9 дни преходи

Дати : По ваш собствен избор

Най-подходящ период : От юни до септември

Ниво : ** Лесно. Преходи от 3 до 6 часа на ден. Без носене на тежки раници

Група : От 4 до 13 души.

Цена : От 2340 Евро и нагоре, според броя на участниците / с включен полет между островите.

Пътуване: Със самолет и с микробус на островите. Български водач / шофьор.

Настаняване: В туристически спални, в планински хижи и къмпинг.

Хранения: Пълен пансион (топла храна вечер, закуска и пикник на обяд, които сами си приготвяме)

* Възможно е участие или само в Исландия (8 дни) или само Гренландия (7 дни). Консултирайте се с нас допълнително.

Исландия е малка страна, която е съхранила много добре своята околна среда и която ще ви очарова със своята неподправена автентичност. Истински рай за влюбените в чистата природа. В началото нашето приключенско пътешествие ще ни отведе до исландските райони на контрасти между ледници и вулкани, където ще оценим цялото величие на тази страна. Исландските земи представят една уникална възможност за преходи и трекинг. Откъсването от ежедневния живот, което ще намерим по тези места ще ни донесе ведрина и спокойствие на душата.

Ледът е вездесъщ, но в Гренландския Юг той разкрива най-различните си форми. Ледената обвивка покриваща този огромен остров е един девствен бял абсолют. В Северна Гренландия, тези айсберги са необятни, чисто бели на цвят и четиристенни по форма. В Южна Гренландия те са по-малки, но придобиват всички възможни форми и техния цвят варира от ментово зелено и искрящо бяло във водата до кристално синьо и тюркоазено! Това пътуване е една уникална възможност да открием нови, различни и малко познати хоризонти..

Силни страни и акценти в това пътуване :                                                     

 • Откривателство на Национален парк Тингвелир ;
 • Долината Дорсмьорк, заобиколена от ледници и планини ;
 • Националния парк Скафтафел и лагуната Йокулсарлон ;
 • Вулканичната пукнатина Елджа и масива Ландманалогар ;
 • Разходка с корабче във фиорда Коорок

ПРОГРАМА

   

ИСЛАНДИЯ

Ден 1             София – Кефлавик – Рейкявик

Полет до Исландия. Пристигане на летище Кефлавик и трансфер до Рейкявик. Настаняване в хостел (туристическа спалня).

Ден 2              Рейкявик – Тингвелир – Жейзир – Гюлфос – Хела

Тръгване от Рейкявик с микробус към Национален парк Тингвелир, място на античния парламент Алпинг основан от исландските викинги през 930 година. След това ще направим преход пеша следвайки вулканична пукнатина Алманагия. Продължаваме към най-известната местност на Исландия, Жейзир, където се намират прочутите гейзери и „Златния” Гюлфос, един импозантен водопад на две нива, най-красивия в Исландия. Завръщане към южното крайбрежие в късния следобед. Нощуване в къмпинг в Хела. 2 ч 30 преход пеша ; + 30 м ; – 30 м ;

Ден 3              Южното крайбрежие – Дорсмьорк

Шофираме по крайбрежието до малкото градче Хволсволюр. Смяна на микробуса с друг, специално адаптиран за преминаване на множеството реки, изтичащи от ледниците. По пътя се промъкваме към Дорсмьорк, зелена долина заобиколена от 3 ледника и планини, едно от най-интересните места за планинарите. В началото на пътя, спираме край водопадите Селжаландсфос. На място, множество пътеки ни предлагат преход до вътрешния водопад в Стакхолджа и изкачването на връх Валахжукур, подаряващи ни от своята връхна точка една изключителна гледка към цялата долина. Остатъка от деня е посветен на прехода. Нощуване в къмпинг в Дорсмьорк. 5 ч ; + 300 м ; – 300 м

Ден 4              Дорсмьорк – Скафтафел – Свинафел

Трансфер обратно до Хволсволюр. Отново ще вземем националния път, за да осъществим едно спиране в Скогар, притежаващ един супер водопад и регионален музей. Посещение на впечатляващите скали на Дирхолай, предпочитано местообиталище на птици, от които Полярната лястовица и Морския папагал монах (макарьо). Спиране в селцето Вик и посещение на неговия супер плаж, после преминаваме през черните пясъци на Мирдалур и покрай полето от течна огнена лава Елдхраун (световно известно място), идваща от изригването на вулкана Лакажигар през 1783 г. Последния етап от прехода е в Национален парк Скафтафел. Настаняване за 2 нощувки в къмпинг в Свинафел. 1 ч 30 ; + 150 м ; – 150 м ;

Ден 5              Скафтафел – Йокулсарлон – Свинафел

Изследване на Националния парк Скафтафел, една перла на природата. Преход в подножието на Ватнайокул, най-големия ледник в Европа, покриващ със своята ледена обвивка множество вулкани, както и най-високата точка на Исландия – връх Хванадалшнюкур. Между другото, преминаваме покрай хубавия водопад Сфартифос, реномиран заради своите прекрасни образувания от черен базалт, наподобяващи музикален църковен орган. Следобяд, трансфер и преход покрай невероятната лагуна Йокулсарлон. В края на деня, прибиране в Свинафел. 5 ч 30 общо преходи за деня; + 300 м ; – 300 м ;

Ден 6              Елджа – Ландманалогар

Изкачване до Елджа, „Огнената пукнатина” и преход до изумителния водопад Оферуфос. Продължаваме към масива Торфайокул. Супер гледка към планините обагрени в разнообразни живи цветове. Изкачване на връх Блахжукур и слизане към една долина с отворени вулканични пукнатини, където могат да се видят много хубави обсидиани (ярки сиво-зелени силициеви скали). Нощуване в Ландманалогар, в близост до един горещ натурален извор, където къпането е възможно. 5 ч ; + 400 м ; – 400 м ;

Ден 7              Ландманалогар – Хвалагерди – Рейкявик

Пътуване по пътя за Домадалур, който следва подножието на Монт Хекла. Преход в района на Хвалагерди и в края на деня, завръщане в Рейкявик. Натаняване в хостел (същия както в Ден 1) и разходка в центъра на столицата. Вечерята не е включена. 3 ч ; + 150 м ; – 150 м ;

ГРЕНЛАНДИЯ

Ден 8              Рейкявик – Нарсарсуак – Игалику         

Полет до Нарсарсуак, Южна Гренландия (включен в цената). Пристигане в Нарсарсуак и получаване на информация от нашия местен екип там. Трансфер с корабче до Италек (Игалику). Малък преход пеша (4 км) по „Царския път” до селцето Игалику. Името на този маршрут произлиза от посещението на датския крал Фредерик IX през 1952 г. Игалику е едно от най-хубавите селища на Гренландия. Неговите каменни къщи са разпръснати в закътана и плодородна равнина, в дъното на един ярко син фиорд. Навсякъде околовръст се издигат стръмни златистожълти планини. Настаняване за 2 нощувки в туристическа спалня в Игалику.

Ден 9              Платото Нарсарсук / Вандфалдстурен – Игалику

Селцето е изходна точка за множество хубави преходи пеша. Можем да започнем прехода по протежение на един поток до езерото и после към платото Нарсарсук (15-20 км отиване / връщане). От това място, ще имаме супергледка към фиорда Коорок и дрейфуващите върху морените айсберги, а също и към огромния ледник в дъното на фиорда. Ако сте запалени по събирането на камъни, тук ще имате шанса да намерите скални кристали и блестящи „лунни камъни” (Лабрадорит). Друг един популярен пешеходен маршрут е ”Вандфалдстурен” (Vandfaldsturen), който прави обиколката на водопадите (15 км). Той започва в южния край на селото и свършва във фиорда Ерик. Този преход може да се комбинира с изкачване на връх Нуулук 823 м н.в. (20-22 км).

Игалику е бил епископален център (Гардар) по време на норманския период и руините датирани от тази епоха са доста впечатляващи. През 1782 норвежеца Андерс Олсен се заселва тук със своята жена – гренландката Тюпарна, за да отглеждат крави. Това бележи началото на новата епоха за селището. Един малък музей в интериора на църквата разказва тази история.

Ден 10            Итилек – Касиарсук – Нарсарсуак         

Трансвер с корабче от Итилек до град Касиарсук, познат също с името Братахлид (Brattahlid), мястото където Ерик Червения се заселва през 982 година. Може да разгледаме музея (без екскурзовод, входа е включен в цената на пътуването). Следобяд, трансфер до Нарсарсуак. Настаняване в туристическа спалня за 2 нощувки.

Ден 11                        Ледника Нарсарсуак

Възможност за преход по ледника Нарсарсуак, който е един ръкав на основния инландсис (постоянната ледената обвивка на Гренландия) и е само на 8 км от града. Маршрутът минава през долината на цветята преди да се изкачи с около 300 м върху едно плато, откъдето ще имаме впечатляваща гледка към ледника. От там ни остава не повече от половин час за да достигнем т. нар. вечни ледове. Завръщане по същия път. Втора нощувка в Нарсарсуак.

Ден 12                        Коорок – Кефлавик           

Преди да напуснем гренландския Юг, ще си подарим един мини круиз във фиорда Коорок (Qooroq), за да можем да наблюдаваме отблизо неговите айсберги моделирани във всякакви форми, цветове и размери. Непосредствено пред ледника, ще угасим за малко двигателите, за да вкусим и почустваме величието и душевния покой на ледената пустиня! Полет до Кефлавик (Исландия) и оттам нощен полет към Европа.

Ден 13                        Кефлавик – София

Обратен полет до София.

Транспорт в Исландия : Микробус под наем.

Настаняване и хранения : В цената са включени : 6 нощувки в хостел (туристическа спалня) в двойна / тройна стая (етажни санитарни възли) и 5 нощувки в къмпинг, палатка и бивачна екипировка, които се предлагат на място (включено в цената). Цената включва хранения на база пълен пансион от закуската Д2 до закуската Д12 (с изключение на вечерятя Д7 в Рейкявик). Храната е закупена предварително или на място и участниците се пробват в кулинарните си умения. Къмпинзите в Исландия и туристическите спални в Гренландия са екипирани с общи бани и с общи кухни, в които туристите сами приготвят храната си.

Група Цена Само Исландия Само Гренландия
4-5 души
2540 € 1020 €      1520 €
6-9 души
2440 €   1020 €       1410 €
10-15 души 2340 €     1020 €      1320 €

 

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая : + 220 €

Цената включва :

 • Микробус под наем в Исландия от / до летище Кефлавик ;
 • Специален транспорт 4х4 за достигане на долината Дорсмьорк Д3-Д4 ;
 • Самолетните билети Рейкявик – Нарсарсуак (отиване и връщане) с включени летищни такси ;
 • Настаняването и храненията от закуската Д2 до закуската Д12 (с изключение на вечерята Д7 в Рейкявик) ;
 • Бивачната екипировка : палатка (за двама души), шалте, одеало, кухненска посуда (малка тенжера, чинии, купички, прибори, тривки, найлонови торби…), голям газов котлон за ползване в къмпинзите ;
 • Трансферите в Гренландия между летището, пристанището и местата за настаняване ;
 • Брошура с карта на района и вход за музея в Братахлид в Гренландия ;
 • Екскурзията с корабче във фиорда Коорок, Гренландия, придружени от местен водач ;
 • Български водач-щофьор ;
 • Екскурзиите посочени в програмата ;
 • Медицинска засраховка Асистанс за периода на пътуването ;

Цената не включва :

 • Самолетните билети* София – Рейкявик (отиване и връщане) и летищните такси ;
 • Напитките и разходи от личен характер ;
 • Спален чувал ;
 • Вечерята Д7 в Рейкявик (предвидете приблизително по около 25 Евро на човек за вечеря) ;
 • Вход за музеи и басейни ;

* Цените на самолетните билети София – Рейкявик – София, с включени летищни такси, варират от 450 до 750 Евро (цени от 2013 г.), в зависимост от времето, когато са закупени. По-рано, по–ниски цени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупуването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

ПРАКТИЧНИ СВЕДЕНИЯ

Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

Храна : Исланската кухня се състои предимно от рибни ястия, агнешко и млечни продукти. Тораматюр (храната на викингите) е традиционното исландско ястие. Ще имаме възможност също да си приготвяме много хубави пикници от местни продукти, както и да вечеряме в ресторант в Рейкявик, ако желаем Д7.

Формалности : Лична карта или паспорт в период на валидност. Не се изискват някакви специални задължителни ваксини.

Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазват правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

РЕГЛАМЕНТ

Записвания : Най-късно 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени и други сведения от първа необходимост.

Posted in ЕВРОПА and tagged , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *