Крит – Белите планини и ждрелата на Самария

Спорт, природа, откривателство                                                                                            

Опознавателно пътуване и преходи пеша в каньоните и планините на  Крит                                    

8дни / 7 нощувки / 5 дни преходи                                

Дати :

Група : 6 – 15 души 

Ниво (трудност) на преходите : ** Лесно. Преходи от 4 до 6 часа дневно

 

Тези 8 дни приключения ще ни позволят да открием главните обекти и местности на Крит – остров на митове и древна история. Знаете ли, че именно тук Икар е направил своите криле от восък, за да се измъкне от лабиринта? Или че именно тук Ариадна помага на Тезей да победи Минотавъра? Всички ние познаваме малко или повече тези легенди, без да знаем обаче, че техният декор е Крит – острова убежище или наричан още „Прокълнатия остров“… За нас, той ще бъде декор на един много хубав трекинг, синоним на откривателство и приключения. С начална точка град Ираклио, ние ще се отправим към пешеходните планински пътеки на Югозападното крайбрежие, минавайки през живописното селце Лутро, ждрелата на Самария, Палеохора… И разбира се апогея на нашето пътуване ще ни отведе на най-високите върхове на Белите планини, откъдето прекрасната гледка към насеченото, живописно крайбрежие и околните планински склонове ще спре дъха ни. Тръгнете без да се колебаете, за да се включите в това незабравимо приключение, белязано с много откривателства и срещи…

 

 Силни страни и акценти в това пътуване:

– Ждрелата и каньоните на Самария;

– Откривателство на селцето Лутро;

– Тара и Агиа Румели;

– Кносос;

 

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1              София – Ираклио

Пристигане на летището в Ираклио. Трансфер с такси до нашия хотел, намиращ се в центъра на града (20 минути). Свободно откривателство на град Ираклио (столица на Крит) и неговото чаровно пристанище на брега на морето. Вечеря и брифинг (представяне на програмата). Нощувка в хотел, в Ираклио.

Ден 2              Ираклио – Врисес – Имброс – Лутро

Закуска в хотела, след което тръгваме с микробус за Врисес (2ч), после за Имброс

(30 мин). Нашия трек в прекосяване на белите планини ще започне с преминаване през ждрелото Имброс, спускащо се на юг към Шора Скафион. Притокът вода на места е зрелищен и понякога достига до 2 м под нас! Нашата разходка в сухите меандри, ще ни позволи да наблюдаваме форми на ерозията изваяни от природата, в сърцето на една отлично запазена среда. На излизане от ждрелата, ще имаме възможността да вземем едно такси, за да достигнем Шора Скафион. От този малък град и морски курорт ние ще направим един кратък трансфер с корабче до селцето Лутро (10 минути), където ще се настаним за 1 нощувка в малък семеен хотел. 2ч40 път (трансфери) общо за деня; 4 часа преход за деня; + 0 м денивелация на изкачване / – 700 м денивелация на слизане;

Ден 3              Лутро –  Агиос Павлос – Агиа Румели

Ние ще открием днес една чаровна крайбрежна пътека, която ще ни отведе до малкото селце Агиа Румели. По пътя ще направим една  почивка на белия плаж от мрамор, в близост до малката византийска църква Свети Павел. Църквата е била построена през Х век, а стенописите и датират от ХIII век. Ще приключим деня пристигайки в твърде приятното селце Агиа Румели. Нощувка в малък семеен хотел. 6 часа преход; + 350 м; – 350 м;

Ден 4              Агиа Румели – Ждрелата Самария – Платото Омалос

Ден за туризъм и преход, посветен на откривателството на ждрелата Самария. Ще изкачим най-известните ждрела на Крит, които разкриват великолепни пейзажи в сърцето на Белите планини. Да отбележим, че мнозинството от туристите преминават маршрута в обратна посока, от високото към ниското. По този начин ние ще сме сами и в пълна свобода в началото на прехода и то в най-зрелищната и тясна част от маршрута, чак до изоставеното селце Самария, където ще пикникуваме, встрани от туристическия поток. Изкачването продължава в посока платото Омалос, след като сме оставили вече потока туристи да слизат надолу. В края на нашия трек, един микробус ще ни чака, за да ни откара до малък планински хотел, намиращ се на платото Омалос. 5ч30; + 1230 м / – 0 м;

Ден 5              Омалос – ждрелата Агиа Ирини – Сугиа

След един кратък трансфер (10тина минути), ние ще започнем нашия преход към приятното селце Сугиа. За да го достигнем, ще преминем през ждрелата Агиа Ирини в една добре запазена и автентична среда. По-малко познати, сравнение със ждрелата на Самария, тези на Агиа Ирини са диви и не по-малко грандиозни, със своята малка река, която ще следваме по дължината на слизане. Ще пристигнем в селцето Сугиа, където ще се настаним за нощуване в малък семеен хотел. 4ч30; – 1000 м / + 0 м;

Ден 6              Сугиа – Лисос – Палеохора

В този последен ден на туризъм и преходи, ние ще напуснем Сугиа по една великолепна крайбрежна пътека, водеща към Палеохора. По пътя, откривателство на изумителните древни останки от пристанището на Лисос. Това пристанище е било познато в Античността със своя извор, лечебната сила на който донесла репутацията на града. Останки от сгради, храмове, театър…са разпръснати в един декор, където природата е възвърнала отново своите права. Ние ще следваме пътя си, за да открием малкото изолирано селце Палеохора. Нощувка в малък семеен хотел. 6ч; + 525 м / – 525 м;

 Ден 7              Палеохора – Ханя – Ираклио

След закуска, с богат средиземноморски привкус, един микробус ще ни откара до град Ханя (1ч30). Ханя притежава едно богато културно наследство и една незаличима история, която откриваме в архитектурата на стария й град. Тук се преплитат византийски, венециански и отоманския период. Свободно разглеждане на града, където можем да се разходим по тесните улички на старите квартали. След обяд, завръщане с микробус към Ираклио (2ч45). Нощувка в хотел.

Ден 8              Ираклио – София

След закуска в хотела, свободно време в Ираклио. С автобус или такси ще достигнем летището на Ираклио (20 минути) и обратен полет към София.

 

Настаняване и хранения:

– Пълен пансион от вечерята Ден 1 до закуската Ден 8 (с изключение на последната вечеря Ден 7 в Ираклио).

– 4 нощувки в пансион (малък семеен хотел).

– 2 нощувки в хотел.

– 1 нощувка в планински хотел*.

Включени в цената са: закуските, пикник на обяд и топла храна вечер (без вечерята Ден 7 и обяда Ден 8 в Ираклио).

 

Транспорт на острова: С обществен транспорт (редовни линии) и с таксита / микробус.

Придружаване и логистика:

-Дипломиран български планински водач и асистенция по телефона 24/24ч от местен представител на агенцията партньор.

 

Група Цена  без полета
  67 души         700 €
  89 души         650 €
10 – 12 души       600 €
13 – 15 души       550 €

 

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая : + 100 €


Цената включва :

– Настаняването в двойна стандартна стая в хотели и в къщи за гости, категория 2/3*;

– Храненията от вечерята Ден 1 до закуската Ден 8 (с изключение на вечерята Ден 7 в Ираклио);

– Всички наземни трансфери на острова, предвидени в програмата;

– Трансфера на вашите багажи (1 сак / раница на човек);

– Трансфера с корабче от Скафия до Лутро;

– Български планински водач;

– Асистенция по телефона от нашия представител 24 / 24 часа;

– Медицинска застраховка Асистанс;

– Резервации, както и самата организация;

 

Цената не включва :

– Самолетните билети; *

– Вечерята Ден 7 в Ираклио;

– Напитките и личните екстри;

– Вход за музеи и обекти за посещение;

 

*Самолетните билети София-Ираклио-София, с включени летищни такси струват от 190 € до 320 € в зависимост от времето, когато са закупени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

 

 

ПРАКТИЧНИ СВЕДЕНИЯ

 

Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

 

Формалности : Лична карта или паспорт в период на валидност.

 

Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазват правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

 

*Каньона на Самария е отворен за преминаване официално от 1 май до 15 октомври, включително. Понякога обаче, ако условията позволяват, дирекцията на природен парк Самария може евентуално да го отвори от 15 април до края на ноември. В случай, че пътуването ви е проблемния период, ще сме длъжни да модифицираме програмата в Ден 4, както следва: Отиване до долната част на каньона Самария и ако нивото на водата не позволява преминаването му, се прави друг маршрут – изкачване на Монт Папурс, преминавайки в началото покрай една разкошна османска крепост. Завръщането на платото Омалос ще се осъществи с корабче донякъде и после с микробус.

 

РЕГЛАМЕНТ

 

Записвания : Най-късно 2 месеца * преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта, е-мейл адрес и телефонен номер за връзка с вас. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, ваучерите, описание на маршрутите, също както и други сведения от първа необходимост.

Summary
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes
Posted in ЕВРОПА and tagged .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

3 Comments

  1. Pingback: Предстоящи зимни прояви 2018 - Балкантрек

  2. Pingback: Предстоящи прояви (Крит, Черна гора, Пирин, Кабо Верде, зимни и календар 2019) - Балкантрек

  3. Pingback: Предстоящи прояви (Пирин, Беласица, Рила, Осогово и Далечни дестинации…) - Балкантрек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *