Мадагаскар – Трек във Високите земи

Спорт, природа, откривателство   

Пътуване с микробус и леки преходи в планините на остров Мадагаскар.

С кораб по канала на Пангаланите. Почивка и релакс на остров Сейнт Мари.

15 дни / 12 нощувки / 6 дни преходи

 Дати : 14 – 28.09.2018*                                                                  Група : 8 – 14 души

Ниво (трудност) на преходите : ** Лесно. Преходи от 2 до 4 часа дневно

 

Това опознавателно пътуване в Мадагаскар ще ни позволи да открием източната част на Червения остров. Ще преминем пеша през коридора от първична гора, покриващ крайбрежната на Индийския океан зона. Националният парк Андасиб-Мантадиа (Перинет) е дом на изключителна фауна и флора. Това е идеално място за преходи. Орхидеи и други редки растения, много видове лемури, влечуги, земноводни… Тази изключителна природа ще бъде обект на нашето проучване по време на този трек, преминавайки покрай водопади, реки и влажни тропически гори. Нашият маршрут ще ни отведе до Тамават, където ни очаква райския остров Сейнт Мари. Плажове, кокосови палми, усмихнати островитяни. Мястото е подходящо, както за разходки на сушата, така и с лодка в морето. Буйната растителност и различните земеделски култури: ванилия, карамфил, кафе, канела… придават сладък и уникален вкус, който ние ще оценим най-добре на това място. Преминаването на пасажите от гърбати китове, които бихме могли да наблюдаваме от средата на юни до септември, правят този остров още по-привлекателна дестинация.

 

Силни страни и акценти в това пътуване:

– Разнообразието от пейзажи във Високите земи на Мадагаскар;

– Една забележителна флора и фауна в Национален парк Перинет;

– Наблюдение на лемури от непосредствена близост;

– Остров Сейнт, сладост и аромати, плажове от бял пясък и кокосови палми;

 

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1 – 2        София – Антананариво

Полет до столицата на Мадагаскар – град Антананариво. Посрещане на летището от представител на местната агенцията-партньор. Трансфер до хотела. Нощувка.

 

Ден 3              Антананариво – Антсираб

Среща с нашия местен водач в 9:00 в хотела. Трансфер (около 3 часа път), в посока юг. След Антананариво, оризови полета и селца рисуват пейзажи, характерни за Високите земи. В Амбатолампи ще направим почивка и ще отидем да видим работата на производителите на кокос и алуминий. Дейност, която по-скоро би ни учудила, но ние ще я виждаме навсякъде в Мадагаскар. Пристигане след обяд в Антсираб. Ще имаме време за една малка обиколка на града. А също и ако това ви привлича, разходка с пус-пус – предпочитания начин на придвижване там.

 

Ден 4              Високите земи

Днес, тръгване към Високите земи. Ще направим преход, покрай земеделски култури на фона на планински пейзажи, по наредените в линия билни хълмове и възвишения. Преминаваме през селца разположени по скатовете на хълмове, застроени с високи къщи от червени тухли, с веранди и балкони, покрити със сламени покриви.

 

Ден 5              Антсираб – Андазиб

Сутринта, ще поемем с микробуса отначало по пътя за столицата, после на изток към Национален парк Перинет. Нашият етап този ден е доста дълъг. Ще бъдем по обяд в Тана. Ще спрем само да обядваме в един малък местен ресторант. След обяд, продължаваме по пътя. Напускаме Високите земи през стръмния склон на Мандрака. От тук започва гората. Това е един от основните пътища на страната, който свързва столицата с голямото пристанище Таматав. Движението е натоварено. Пристигане в края на деня в селцето Андазиб. Общо 6 часа път за деня.

 

Ден 6              Национален парк Перинет – Манамбато

Придружени от водачите на парка, ние ще тръгнем пеша, за да открием тази защитена зона. Основно, парка обхваща чисто първични гори в източната част на Мадагаскар. Цял един ансамбъл от редки и ендемични видове е защитен в тази гъста дъждовна гора. Забележително биоразнообразие. Именно тук ще срещнем Индри индри, най-едрия от лемурите. Много други видове си поделят тази територия като сивия лемур Бамбу (Hapalémur griseus), лемура Авахи (Avahi laniger) и др. После, продължаваме с нашия автомобил по пътя на Равинала (Дървото на пътешественика), за да достигнем селцето Манамбато, разположено на брега на езерото Разоабе. Пристигане следобеда в нашия хотел. 2 часа общо път за деня ; 2 часа общо за визити ;

 

Ден 7              Манамбато – Анканин`ни нофи

След закуска, ви каним да тръгнем на разходка с корабче по крайбрежието на езерото Разоабе. Рибарите тръгват или се завръщат в този час, благодарение на което в малкото селце Манамбато, животът на жителите със своя интензивен ритъм се концентрира имено около пазара. Към 11:00 имаме среща с едно корабче (тип комета), за да достигнем по Канала на Пангаланите, местността Анканин`ни нофи. Тук, ние сме между лагуните и океана. Множество селца са разположени по бреговете на канала. Пристигане след обяда в нашия хотел. 1 час плаване с корабче.

 

Ден 8              Анканин`ни нофи – Таматав       

Канала на Пангаланите е построен в края на 19 век. По дължината на Източното крайбрежие, той свързва езерата между Манакра и Таматав. Дълъг е повече от 400 км. В наши дни, този плавателен канал, за съжаление е малко позабравен… Ние ще поемем отново по Канала. Ще имаме време да спрем в малките селца разположени по неговото протежение. Възможно е също така да слезем от кораба за една разходка по плажа. Ще прекосим езерата Разоабе, Разоамасай и Ампитаб. Пристигане на речното пристанище на Таматав. Трансферс такси до хотела. От 3 до 4 часа общо за деня плаване с корабче.

 

Ден 9              Таматав – Соаниеран`Ивонго – Сейнт Мари

Тръгване рано сутринта с микробус, в посока север. Прекосяваме селцата Фулпоант и Махамбо преди да достигнем Соаниеран`Ивонго. От там, ще се качим на кораб, за да достигнем остров Сейнт Мари. Ето ни тук, в един от тези малки райски кътчета, които Индийския океан знае да предложи. Остров Сейнт Мари е едно тихо и спокойно място, със своите бели пясъчни плажове и разбира се с кокосови палми. Посрещането на пристанището е осигурено от нашия хотелиер. 4 часа път с автомобил ; + 45 минути с корабче ;

 

 

Ден 10            Остров Сейнт Мари

Тези дни на остров Сейнт Мари са свободни. Дейностите са по наше желание и усмотрение. Най-добрия начин за разходка е с велосипед. Можем да наемем велосипеди (планински байкове), за да отидем към източното крайбрежие, да посетим пиратското гробище и да покараме колело по дължината на морето, осеяно с рибарски селища. Можем също така да се завърнем и през южния край на острова, като отскочим до островчето Нат. Достигането му се осъществява за няколко минути с пирога. Обиколка на островчето пеша по дължината на плажа е една песен… малки ресторанти и хотели са разположени по нашия маршрут, където можем да обядваме. Възможно е също така да се направи излизане в морето за едно гмуркане с кислородна бутилка или с шнорхел към кораловия риф, в една лагуна с кристално-прозрачни води. Един полуден или дори цял ден на безделие и почивка също е възможно. Декорът, слънчевата топлина и обстановката, които ни сепредлагат там, са прекрасни.

 

Ден 11            Остров Сейнт Мари

Свободно откривателство. Можем да се възползваме от различните активни дейности, които ни се предлагат: велосипед, гмуркане…

 

Ден 12            Остров Сейнт Мари

Днес ще имаме възможност за преход по дължината на крайбрежието или да наемем велосипеди, за да открием източния бряг.

 

Ден 13            Сейнт Мари – Антананариво

Този ден се завръщаме в столицата Антананариво. Нощувка в хотел.

 

Ден 14 – 15    Антананариво – София

Обратен полет към София.

 

 

ГРУПА :       8 – 14 души                                                  ЦЕНА :          1500 € / без полета

 

Доплащане за настаняване в индивидуална стая : + 200 €

 

Цената включва :

– Всички наземни трансфери посочени в програмата, с автомобил и местен шофьор-водач;

– Трансферите с кораб, посочени в програмата;

– Нощувките в хотели на база ВВ (с включени закуски);

– Настаняването на база пълен пансион (FB) в Манандона;

– Трека във Високите земи с местен водач;

– Посещението на резервата Палмариум с местен водач;

– Описание и карти на маршрута;

– Френскоговорещ български планински водач;

– Резервациите, както и самата организация;

– Медицинска застраховка Асистанс;

 

Цената не включва :

– Самолетните билети*;

– Застраховка Анулация и репатриране;

– Разходи за виза;

– Разходи извън включените в програмата (хранения, напитки, съвети / услуги, телефонни обаждания, пране);

– Вход за Национален парк Перинет и местен водач;

– Придвижванията в Таматав;

– Придвижванията и активните дейности в Сейнт Мари (наем велосипеди, гмуркане и др.)

 

*Самолетните билети София-Антананариво-София, с включени летищни такси и багаж до 40кг, за примерни дати 14-28.09.2018, струват 860 € (цени от ноември 2017). При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

 

Препоръчителна екипировка: Ще ви бъден даден списък с необходимите неща в момента на вашето записване.

 

Формалности: Паспорт в период на валидност най-малко 6 месеца от датата на пътуване. За изваждане на виза за Мадагаскар, вижте в сайта на МВР: http://www.mfa.bg/15/findanembassy/0/98/

Виза за Мадагаскар може да се извади и при пристигане на летището (25 €).

 

РЕГЛАМЕНТ

 

Записвания : Най-късно 3 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт, е-мейл адрес и телефонен номер за връзка с вас. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

 

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, ваучерите, описание на маршрутите, също както и други сведения от първа необходимост.

Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *