Мароко – Джебел Сархо и Сахара

scan0002 (Small)  scan0003 (Small)
Планини и пустини

Преходи в Анти Атлас и в Сахара. Маракеш.

11 дни / 10 нощувки / 7 дни преходи

Дати : 21 – 31.03.2018*   

Група:   8 – 16 души

* Датите са примерни и могат да претърпят  модификации с оглед на предпочитаните дати на първите записали се.

 Това пътуване ще ви предложи едно оригинално пътешествие в перлата на Северна Африка – Мароко. Джебел Сархо е един впечатляващ планински масив, който се намира между Високия Атлас и пустинята Сахара. Най-високият връх там се издига до 2712 м. Между прекрасните долини на Дадес и Драа, посетителят е впечатлен от невероятната последователност на издигащите се там хиляди скални форми и феномени на пейзажа: великолепни върхове и скални фрагменти трансформирани от ерозията, бадемови гори (във фаза на цъфтене през февруари), дълбоки вертикални каньони и черните шатри на полуномади отглеждащи своите стада от овце и кози.

            В Сахара, вие ще откриете долината Драа, един необятен оазис, който се простира върху повече от 200 км. Голямата река Драа, която в миналото е прекосявала цяла Западна Сахара, за да се влее в Атлантическия океан. Казбахите и ксурите (древните дворци), заобиколени от палмови гори. Жените от Юга със своите традиционни носии. Сините хора от мароканския Юг и номадите Бербери със своите кервани от камили. Известните пясъчни дюни на Ерг Захер и Шегага. През деня, вие ще се възползвате от топлите сльнчеви лъчи, въпреки астрономическата зима, а вечерта ще се любувате на впечатляващото ясно небе, покрито със звезди…

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1             София – Маракеш

Полет до Maракеш. Посрещане на летището в Маракеш от нашия местен представител там и трансфер с микробус до центъра на града. Настаняване в хотел. Разходка в стария град (Медина, Ел Кутубиа, Джамаа ел Фна). Вечеря, нощувка и закуска в хотела.

 

Ден 2              Маракеш – Ханедур

Сутрешен трансфер с микробус, на юг през фамозния проход Тизи ен Тишка (2260 м). Преминава се през Уарзазат – африканския Холивуд, известен със своите големи миждународни филмови студиа. Пикник по пътя. В края на деня, пристигане в селцето Ханедур (1150 м н.в.), нощувка в жит (семеен хотел). Среща с местния екип (готвач, мулетари и мулета за транспорта на багажа в планината). Приблизително общо 7 часа път с микробус за деня.

 

Ден 3              Ханедур – бивак Айт Атта

Начало на трекинга в Анти Атлас, прекосявайки долината Ханедур, малки селца и оазиси. Обяд – пикник край селцето Ирхазун. Следобяд, изкачване към красивите скални формации на Тадаут и Таблах. Бивак между скалите на 1450 м н.в. в близост до номадските шатри на племето Айт Атта. 6 ч 30 преход.

 

Ден 4              Айт Атта – бивак Баб н’Али

Лесен преход по платото, любувайки се на масива на връх Амлал на север и скалите Баб н’Али на изток. Преминаване на ждрелата Афурар. Бивак в близост до селцето Баб н’Али на 1500 м н.в. 5 часа ходене.

 

Ден 5              Баб н’Али – Мхамид

Край на планинската част на прехода в Джебел Сархо. Трансфер с микробуса на юг прекосявайки обширните палмови гори на долината Драа. Пристигане в Мхамид и бивак между първите пясъчни дюни на Сахара. Приблизително 5 часа път с микробус.

 

Ден 6              Мхамид – Сиди Нажи – бивак в Сахара

Преход, следвайки ритъма на камилите, в прекосяване на тамарисови горички, малки кордони от пясъчни дюни  и камениста пустиня… Пристигане по обяд край големите шатри на лагера Сиди Нажи, място където спират обикновено керваните прекосяващи голямата пустиня Сахара в посока от Томбукту към Мали. След обяд, кратък преход ще ни отведе в близост до един кладенец. Бивак. Около 5 часа общо преход за деня.

 

Ден 7              Сахара – Ерг Захер

Следваме левия бряг на уеда (пресъхнало широко речно корито) на Драа по древния път на керваните. По пътя ще намираме навсякъде останките от древно грънчарство преди да достигнем огромната пясъчна дюна Ерг Захер в ранния следобед. След обяда, изкачване (факултативно) на Ерг Захер, откъдето се открива супер панорама. Бивак в подножието на Ерг Захер. Приблизително 6 часа преход.

 

Ден 8              Ерг Захер – Шегага

Прекосянаме речното корито на Уеда Драа. Преминаваме Ел Блок – древно изоставено селище. След обяд, следваме посоката към дюните на Шегага. Бивак между дюните. Около 7 часа преход.

 

Ден 9              Шегага – Тазенакт – Маракеш

Край на пустинните преходи, придружени от камили. Среща с автомобил 4х4 и трансфер на връщане през Тазенакт, града на естествения шафран и на берберското традиционно тъкачество и килими. Пристигане в Маракеш в края на деня. Приблизително 7 ч 30 пътуване с автомобил общо за деня. Настаняване за 2 нощувки в хотел, в центъра на Маракеш. Вечеря.

 

Ден 10            Маракеш

Свободен ден в Маракеш, за да се усети великолепието на този червен град (вписан в световното културно наследсво): със своите градини, дворци, крепости и със своя прекрасен площад Джамаа ел Фна… Обядът и вечерята този ден свободно (не са включени). Втора нощувка в Маракеш.

 

Ден 11            Маракеш – София

Трансфер до летището и обратен полет до София.

 

Пътуване: Със самолет : София – Маракеш и обратно. С микробус до началото и от края на трекинга от / до Маракеш.

 

Придружаване: Английскоговорещ местен гид – представител на агенцията партньор, готвач, мулетари за трекинга в планината и камилари за частта Сахара. Български планински водач.

 

Нощувки:     3 нощувки в хотел *** в Маракеш;

1 нощувка в жит (семеен хотел);

6 нощувки на палатка;

 

Хранения:    Пълен пансион (вечеря, закуска и обяд) от вечерята Д1 до закуската Д11(с изключение на обяда и вечерята Ден 10 в Маракеш). За храненията по време на трекинга: топла храна вечер и закуска, приготвени от нашия готвач. Пикник на обяд.

Група Цена    /без полета/
8 – 15 души                                       880  Евро
7 души 980  Евро
6 души 1080 Евро

 

Доплащане при настаняване в индивидуална стая / палатка: + 80 Евро

 

Цената включва:

– Всички вътрешни трансфери в Мароко, предвидени в програмата.

– 3 нощувки в хотел *** в Маракеш в двойна/ тройна стая, с включени закуски.

– 1 нощувка в жит (семеен хотел) с включена вечеря и закуска.

– Пълен пансион (вечеря, закуска и обяд-пикник) от вечерята Д1 до закуската Д11.

– Мулета (за транспорт на багажа по време на трекинга в планината) и мулетар.

– Камили (за транспорт на багажа по време на трекинга в пустинята) и камилар.

– Дипломиран  марокански водач говорещ английски и френски език.

– Готвач и походна кухня;

– Цялата необходима бивачна екипировка (с изключение на спалните чували), включително индивидуална палатка за 2 души с дунапренени дюшеци.

– Обща голяма палатка за храненията.

– Медицинска застраховка Асистанс.

 

Цената не включва:

– Самолетните билети*;

– Вход за музеи;

– Спален чувал;

– Напитките и личните екстри;

– Обяда и вечерята Ден 10 в Маракеш;

– Подаръци и бакшиши**

 

*Самолетните билети София-Маракеш-София, с включени летищни такси струват от 380 до 650 €, в зависимост от времето, когато са закупени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупуването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди датата на пътуване.

 

**В това отношение няма никакво задължение. Всеки е свободен да даде това, което желае. Бакшишите не представляват втора заплата, а просто един жест да се благодари за вниманието, което местния екип ви е оказал по време на пътуването. По принцип се дава между 20 и 30 Евро от участник. Предвидете отделни пликове за водача и за екипите.

 

Записване : До 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт. Остатъчната сума трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

 

Posted in ДАЛЕЧНИ, ПРЕДСТОЯЩИ and tagged , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

One Comment

  1. Pingback: Предстоящи прояви (Пирин, Беласица, Рила, Осогово и Далечни дестинации…) - Балкантрек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *