Намибия – Червената пустиня и национален парк Етоша

 

Спорт, природа, откривателство     

Пътуване с автомобил 4х4, сафари и преходи пеша в планините и пустините на Намибия

Група : 8 – 14 души                                                             

Дати : 29.04 – 16.05.2018       

Цена :  1800 € / без полета                                                              

 

17 дни / 14 нощувки / 10 дни преходи и сафари

Ниво (трудност) на преходите : ** Лесно. Преходи от  до  часа дневно

Намибия е наистина една уникална страна благодарение на своите планински и полу-пустинни пейзажи, на своята типично африканска фауна, която ще видите именно тук, в национален парк Етоша. Уникална е и със своето културно наследство, повлияно както от различните африкански етноси, така и от европейските колонисти в периода на колонизацията. По време на обиколката в Намибия, вие ще откриете множество такива места. Първо, ще преминете през червената пустиня Сосюсвлей (Sossusvlei), през полупустинните райони на Дамараланд и високите плата в централните части на страната. Ще опознаете народа Сан (San) и народа на Химбасите (Himbas) в една автентична среда, обитавана от техните общности. И накрая, вие ще оцените и харесате ендемичната флора и фауната на национален парк Етоша. Ще се отправите в търсене на слонове, лъвове и носорози от пустинята. За финал, вие ще осъществите няколко кратки прехода, от които в един ден ще сте сред най-пространните и разнообразни пейзажи на страната. Да отидеш и направиш една обиколка в Намибия – това е също така да срещнеш нейните обитатели и от тях да научиш предимствата на различните им култури, изцяло възползвайки се от чудното природно величие на Намибия.

 

Силни страни и акценти в това пътуване:

– Откривателство на народа Сан.

– Полупустинни пейзажи.

– Фауната и флората на Намибия.

– Преходи сред невероятни естествени декори и пейзажи.

 

 ПРОГРАМА

 

Ден 1 – Ден 2            София – Виндхук

Нощен полет до Виндхук. Пристигане на летището и посрещане от вашия шофьор, който ще ви закара до центъра на столицата за една кратка обиколка, според часа на вашето пристигане. Получаване на вашия автомобил и екипировка под наем. Нощувка в хотел във Виндхук

 

Ден 3                          Намиб

Тази сутрин, вие ще прекосите Хомас Хошланд от запад преминавайки през няколко прохода. Това ще е и случай да видите първите животни, от които по-голяма част живеят извън териториите на Националните паркове: павиани, диви прасета, антилопи куду и орикс, газели, планински щрауси и зебри… Само на 5 км от лагера в Сестрием, изкачването на дюната Елим по залез слънце ще ви подари една незабравима панорама към заобикалящата ни пустиня и планини Науклюфт. Ще приключите деня в каньона Сестрием, където се намира вашия лагер, в една плитка падина, вкопана в скалата от реката Цаучаб, която ще открием пеша.

Нощувка в Сестрием, 310 км (4-5 часа) път за деня, 1 ч 30 преход за деня.

Ден 4                          Намибгренс

Този ден, сутрешно тръгване за да се достигне Сосюсвлей и Деадвлей по залез слънце. Първата главна дюна, която ще срещнете е дюна 45. Много хора решават да спрат, за да изкачат тази дюна, но ние ви предлагаме да продължите вашия път към Сосювлей. Разходката по дължината на пресъхналото речно корито на Сосювлей е сублимен момент. Тази разходка може да бъде направена в продължение на 5 км преди да видите Деадвлей, наречена така понеже това е една голяма депресия, където все още има няколко мъртви дървета. Възможно е също така да се осъществи полет с балон над пустинята. При вашето пристигане, една лека закуска със шампанско ще ви бъде сервирана. Този следобед вие ще продължите пътя, за да достигнете вашата лоджа насред пустинята. Там ще можете да разпуснете около басейна или да си направите едно сафари на залез слънце в частния имот на собственика на лоджата. Ще се възползвате също така от красотата на природата и великолепните залези докато небето експлодира в прекрасни цветове. Една екскурзия  пеша или с джип ви очаква: по избор! 257 км път за деня, 2-3 часа преход пеша.

 

Ден 5                          Шпицкопе

Дълъг етап към Дамараланд и зрелищната местност Шпицкопе. Разходка пеша, за да открием мястото наречено Клайн Шпицкопе. 440 км (6 часа път).

 

Ден 6                          Шпицкопе

Преход (иска се добра физическа кондиция), за откривателство на местността Големия Шпицкопе и скалните рисунки на народа Сан. 6-7 часа преход.

 

Ден 7                          Дамараланд

Посока север, към местността Моуони. По пътя ще можете да спрете в Туайфелфонтайн. Местността е класирана в листа за световно културно наследство на човечеството, заради една от най-богатите концентрации на скални рисунки и изкуство в Африка. После ще се възползвате от един кратък пешеходен преход в местността,  заобиколени от грандиозните пейзажи на Дамараланд. 223 км (3 ч 30) път; 2 часа преход.

 

Ден 8                          Дамараланд

Ще реализирате гонка на слон и носорог в пустинята. За целта тръгването трябва да стане сутринта. Ще видите също така типичната фауна на Дамараланд (орикс, щраус, куду, газела спингбокс, жирафи, Хатманова зебра, грабливи птици и може би гепарди и леопарди). 6 часа преход.

 

Ден 9                          Дамараланд – Грутберг

Днес ще продължите на север към Грутберг. Ще прекосите приказни пейзажи от гранит, базалт, скалисти пустини, хълмове и планински масиви, разделени от огромни равнини. Слонове от пустинята и черни носорози често ще се появяват на фона на тези пейзажи. 121 км път за деня.

 

Ден 10                        Грутберг

Този ден ще тръгнете за среща с Химбасите, червения народ,  скотовъдци номади (занимаващи се отглеждането на говеда и кози), най-традиционното племе на Намибия.

 

Ден 11                        Национален парк Етоша

Сутринта, преход по платото Етендека, тръгване към 8:00. След обяд, тръгвате на сафари с джип, за да срещнете животните обитаващи парка (слонове, носорози, лъвове, антилопи, зебри и жирафи…). 2-3 часа преход; 3 часа сафари.

 

Ден 12                        Национален парк Етоша

Абсолютно задължително е да се стане по-рано сутринта и да се тръгне с отварянето на портите при изгрев слънце. Животните са по-активни в прохладните части на деня (рано сутрин или късно след обяд). Това ще увеличи вашия шанс да ги видите в голям брой и в добра форма. Пътищата в Етоша са с макадамова настилка, но в добро състояние – и вие ще се придвижвате от място на място в близост до водни басейни, за да наблюдавате по-голям брой видове животни. В трите лагера, Окаукуежо, Намутони, или Халали, вие ще имате възможността да се възползвате от една заслужена обедна почивка в пълно спокойствие. Когато температурата започне да пада, ще е време да се тръгне отново в търсене на нови срещи с животни. Вечерта ще можете да прекарате малко време в близост до водоемите на всеки лагер, осветени през нощта (така черните носорози ще бъдат по-лесни за наблюдение). Два дни, изпълнени със сафарита, с възможност да се наблюдават животните и нощем, в специално приспособени места в лагерите, в близост до водоемите.

 

Ден 13                        Планински район Отави

След едно последно сутрешно сафари, тръгвате към Грутфонтейн. Възможно е спиране в Цумеб, на брега на езерото Отжикото, преминавайки няколко градчета. Отжикото е най-голямото естествено непресъхващо езеро на Намибия и виeще можете да научите много неща за него и за историята на неговото изключително минало. В лагера Ройс и в лоджата Фиуме вие ще имате възможността да се разходите в частните територии. 190 км (2 ч 30) път за деня.

 

Ден 14                        Планински район Отави

С насока от Фиуме Лодж, вие ще отидете в района обитаван на общността Бушмен и в Ливинг музея на Жу / Хоанси-Сан. Ще можете да откриете живота на хората Сан по един интересен маниер. Това е един музей на открито, представящ традициите и културата на народа Сан. В рамките на общността ще научите за техния потомствен начин на живот: лов, преследване, събиране на храна, търсене на вода, приготвяне на капани и въжени примки, правене на лъкове и колчани, пеене и танци около огъня, занаяти в селото, добиване на огън, готвене и дегустации. 60 км (1 час) път за деня.

 

Ден 15                        Централна Намибия

Днес ще тръгнете на юг към столицата. По пътя ще можете да отскочите до Окахаджа, най-големия занаятчийски пазар в страната и да осъществите вашите последни покупки на сувенири „ made in Namibia”. 475 км (6 часа) път за деня.

 

Ден 16 – Ден 17        Виндхук – София

Трансфер до летището и обратен полет. Пристигане в София на следващия ден.

 

* Датите са примерни и могат да претърпят  модификации с оглед на предпочитаните дати на първите записали се.

* Парковете в Намибия най-често са отворени за посещения само в периода между 10:00 и 17:00.

ГРУПА :       8 – 14 души                                                  ЦЕНА :          1800 € / без полета

 

Доплащане за настаняване в индивидуална стая / палатка : + 100 €

 

 

Цената включва :

– Наем на автомобил тип Нисан 4х4, двойна кабина, нелимитирани километри.

– Сафари пакет включващ: Застраховка Super excess cover (sans franchise), застраховка предно стъкло и гуми, хладилник, GPS, сателитен телефон, компресор, къмпинг екипировка, втора резервна гума.

– Трансферите при пристигане и заминаване от / до летището.

– Настаняването, според избраната от вас формула: Класик; Комфорт или Шарм*

– Храненията, според избраната от вас формула: Класик; Комфорт или Шарм*

– Папка с описание на маршрутите и сканирани карти за тях.

– Български водач (при формула с водач).

– Резервациите, както и самата организация.

– Медицинска застраховка Асистанс.

 

*Опциите за настаняване и хранене при формула „Комфорт“ и формула „Шарм“ се доплащат. Консултирайте се с нас допълнително.

 

Цената не включва :

 

-Самолетните билети*.

– Застраховка Анулация и репатриране.

– Разходи извън включените в програмата (допълнителни хранения, напитки, съвети / услуги, телефонни обаждания, пране).

– Всички разходи, произтичащи от непредвидени обстоятелства.

 

*Самолетните билети София-Виндхук-София, с включени летищни такси струват от 850 € до 1200 € в зависимост от времето, когато са закупени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

 

РЕГЛАМЕНТ

 

Записвания : Най-късно 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта, е-мейл адрес и телефонен номер за връзка с вас. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

 

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, ваучерите, описание на маршрутите, също както и други сведения от първа необходимост.

Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

2 Comments

  1. Pingback: Предстоящи зимни прояви 2018 - Балкантрек

  2. Pingback: Календар на туристическите прояви и пътувания през 2018 - Балкантрек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *