Перу – По пътя на Инките

 

      

Откривателско пътуване в Перу и преходи в Андите.

16 дни / 13 нощувки / 4 дни преходи

 Ниво (трудност) на преходите : Средно **/***. Преходи от 3 до 7 часа дневно.

Това пътуване е подходящо за влюбените в планините и в пътешествията с културни, природни и човешки измерения. Вие ще преминете един от най-известните маршрути в Латинска Америка, следвайки пътя на древните Инки: Арекипа, каньона Колка, Пуно, езерото Титикака и остров Такиле, Куско, Олантайтамбо, свещената долина на Инките, Урубамба, Писак, фамозния град Мачу Пикчу, Агуас Калиентес, столицата Лима…

 

Мечта на всеки пътешественик, легенда неразкрила все още всички свои мистерии, цитаделата Мачу Пикчу продължава да омагьосва и да съблазнява посетителите в търсене на магия. Нейното специално географско разположение дава една необичайна и опияняваща хубост. Организацията на тази цитадела на множество квартали в неестествените географски дадености на района подчертава величието и гения на цивилицацията Инка… И още множество мистерии остават за разкриване…

 

 Силни страни и акценти в това пътуване :

 

 • Арекипа – Белия град ;
 • Езерото Титикака с посещение на известните плаващи острови и Такиле ;
 • Свещената долина на Инките със своите древни руини, забулени в легенди ;
 • Колоритния пазар в Писак ;
 • Легендарния град Куско, смесица от колониална архитектура и местна традиция ;

 

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1 – 2         София – Лима

Полет до столицата на Перу – Лима. Пристигане на летището в Лима и посрещане от наши местен водач. Трансфер до модерния квартал Мирафлорес, находящ се на две крачки от Тихия океан. Разходка и вечеря (не е включена в цената) свободно в Лима. Нощувка в хотел*.

 

*При евентуално пристигане в Лима сутринта, ще е необходимо да се резервира една стая в хотела за изминалата нощ, за да я използваме при пристигането си, до момента в който ще можем да се настаним в нашите стаи (след 14:00).

 

Ден 3              Лима – полет до Арекипа

Свободен полуден, за да можем да се възползваме от прелестите на Кралския дворец. Опция: Обиколка на Лима с екскурзовод (не е включена в цената). Трансфер до летището, придружени от нашия местен водач.

Полет до Арекипа (1 ч 30 продължителност)*. Трансфер до хотела. Нощувка в Арекипа.

 

*Този ден, се използва най-често полета в 18:55. Ако местата за този полет са  изчерпани, поради по-късно записване, се лети рано сутринта с полет в 5:45.

 

Ден 4              Арекипа

Този ден е посветен на разглеждането на втория по големина и значение град в Перу – Арекипа, наричан още Белия град. Обиколка на града: Плас дез Арм, катедралата, манастира Санта Каталина… Обяд свободно (не е включен в цената) в Арекипа. След обяд, свободно разглеждане на града, за да усетим по-добре чара и атмосферата му. Ще се възползваме също от приятния климат, пиейки едно питие в някоя от многобройните тераси, или разхождайки се по малките бели улички, или посещавайки бутиците и антикварнните магазини. Но чарът на Арекипа се чувства най-вече в топлата, оживена и сърдечна атмосфера, пълна със студенти, артисти, в малките паркове изпълнени със свежест… Вечеря свободно (не е включена в цената) в Арекипа. Втора нощувка в Арекипа.

 

АРЕКИПА

Градът се намира се в подножието на впечатляваща верига от вулкани, сред които вулкана Мисти се извисява на 5800 м над морското равнище. Със своето изключително слънчево изложение, със своята гастрономия, сред най-разнообразните в страната, този град е харесван и заради архитетурните и природните си дадености. Имено, когато се разхождаме по тесните колониални улички в центъра на града. Това е също така родния град на писателя Марио Варгас Лиоса, (Нобелова награда за литература през 2010). Ще започнем обиколката на града през Площада на оръжията (Place des Armes), заобиколен от сгради с множество арки и сводове. Тези сгради са изградени от Туф (Силар) от вулканична лава, което дава името Белия град. Ще оценим чаровната Катедрала, частично повредена от земетресението през 2001 г. Ще разгледаме също така една от най-старите йезуитски църкви на града, датирана от 1739 г, където ще намерим един забележителен архитектурен ансамбъл. Ще посетим още метоха Санта Каталина, построен през XVI век, истинско религиозно поселение в живи, пъстри цветове и днес  е тотално интегриран в градската тъкан на Арекипа. Манастира покрива площ от 20 000 кв. м. И приютява повече от 500 вярващи, живеещи откъснато от външния свят. Днес този религиозен комплекс е отворен за посещения от туристи.

 

Ден 5              Каньона Колка

Тръгване с микробус в посока каньона Колка (приблизително 4 часа път) до Шивай. По време на трансфера ще прекосим природния парк Салинас и Аруада Бланка, разположен на средна н.в. 4300 м. Ще имаме, може би, възможност да наблюдаваме стада лами и да се насладим на едно защитено пространство с богато биоразнообразие. Ще преминем през прохода Патапампа, намиращ се на около 4900 м н.в. и ще почустваме ефекта на разредения въздух. Този превал ще ни предложи супер гледка към вулканите  и ледниците Хуалка-Хуалка, Сабанкая и Ампато. „Долината на прелестите”, наречена така от Марио Варгас Лиоса, е впечатляваща със своите контрасти. Наследството на много хиляди терасирани ниви оставени от няколко цивилизации, непрекъснато подчертава географската важност съгласувана в долината на Рио Колка, в случая плодородна, дълбоководна и величествена. Ще имаме възможност да видим пъстроцветно облечените хора населяващи този район, гордеещи се със своите традиционни носии.  Пристигане в селцето Янке или Шивай. Обяд свободно (не е включен в цената) в Шивай. Долината Колка  притежава множество термални извори, в които ще имаме възможност да се къпем ако желаем (вход 15 Солес, плаща се на място). Вечеря свободно (не е включена в цената) в Колка. Нощувка в хотел в каньона Колка.

 

Ден 6              Каньона Колка – Круз дел Кондор – Пуно

Тръгване с микробуса по-рано сутринта. Ще се движим до  Круз дел Кондор (приблително 1 ч 30 път), откъдето ще можем да се насладим на една невероятна панорама към каньона и величествената долина. От този скалист връх е възможно да се наблюдават впечатляващите кондори, еволюиращи в тяхната естествена среда, изкачващи каньона. Климатичните разлики между дълбоката долина и платото фаворизират появата на изкачващи се въздушни течения, феномен с който играят кондорите. Ще слезем каньона по левия бряг, после ще минем през мирадорите Антахюлке и Чокетико, известни със своето гробище от времето преди Инките и със своите висящи сепултури (гробници). Ще имаме възможност да открием множество традиционни селца като Мака Ашома например, или Янке със своята барокова колониална църква. Обяд свободно (не е включен в цената) в Шивай. След обяда, тръгваме автобус, редовна линия, в посока Пуно (6 часа път със спирките). По време на пътуването ще наблюдаваме различните спирки, за да открием специфичното биоразнообразие на този район, от които множество видове андински птици. Автобусът ще ни остави директно в нашия хотел. Вечеря свободно (не е включена в цената) в Пуно. Нощувка в хотел* в Пуно.

 *Ако нашия хотел е извън централната част на града, един транспорт ще дойде да ни вземе и закара до хотела.

 

Ден 7              Езерото Титикака – остров Такиле – Пуно

Трансфер до пристанището на Пуно.  Тръгване с корабче по най-високоразположеното плавателно езеро в света – Титикака. Посещеие на островния архипелаг Урос, състоящ се от около 40 островчета, направени от една основа от преплетени водни растения и подсилени с езерна тръстика, наричана „тотора”. Този етап на екскурзията ще ни позволи да отидем на среща с общността Урош, която живее върху различните острови, това са няколко фамилии, които се препитават основно от риболов и туризъм. Такиле* е един харесван остров със зелени хълмове, изцяло в контраст със синия цвят на езерото Титикака. Това ще бъде случай да се открият котюмите, носиите и традициите на жителите на острово, които притежават една текстилна традиция с високо качество. Типичния костюм отразяващ гражданското състояние и функция в общността, е също така една особеност, която жителите ще бъдат горди да ви споделят. Жените, например, носят живи цветове по времето, когато са моми (неомъжени) и тъмни цветове, когато са вече омъжени. Мъжете, както тях, носят червено-бели шапки като ергени и червени, след като се оженят. Обяд свободно (не е включен в цената) в Такиле. Завръщане в Пуно и трансфер до нашия хотел. Вечеря свободно (не е включена в цената). Нощувка в същия хотел в Пуно.

 

Опция: Местен екскурзовод, франкофон, за екскурзията по езерото Титикака (не е включен в цената).

 

Ден 8              Прекосяване на Алтиплано – Куско

Трансфер до автобусния терминал на Пуно, придружени от нашия местен водач.  Тръгване с автобус за Куско (приблизително общо 6 часа пътуване и 4 часа общо за спиране за визити и хранене). Ще прекосим високите андински плата, като ще спираме на най-интересните места по пътя, за да се насладим на великолепните пейзажи. Първо ще се отбием да посетим музея на камените сечива в Пукара, който чертае еволюцията на най-първите хора от Андите чак до Епохата на Иките. После, от превала Рая (4335 м) ще наблюдаваме величествените Кралски Кордилери, разположени в сърцето на южноамериканската планинска верига. Спиране за обяд в Сикуани. Посещение на местността Ракши, където се намира храма на инката Виракоша – богът създател. Този храм е бил административен и религиозен център от най-значима величина. Неговите впечатляващи измерения и неговото географско разположение ни карат да мислим, че се е използвал като насочващ център, а също и за складиране на храната за поклонническите процесии, завръщащи се от Куско, който град пък се намира на кръстопътя между два големи района. След това ще спрем в селцето Андахулияс, известно със своята малка църква от XVII век, позната също ка „Сикстинската Капела на Южна Америка”, благодарение на своите стенописи и картини, както и на своя полиран със злато олтар. Пристигане в Куско и настаняване за 2 нощувки в хотел. Вечеря свободно (не е включена в цената) в Куско. Нощувка в хотел.

 

Опция: Трансфер с влак Андеан Екплорър (1ва класа), с включена гастрономична храна на борда. Този влак пътува в понеделник, сряда и събота, както и петъчен ден в периода април-октомври.

 

Ден 9              Свещената долина на Инките – Куско

Посещение на Морай – местност формирана от кръгли концентрични тераси. Те са служили като агро лаборатория: Местното население изкуствено е възпроизвеждало тук различни климати, за да увеличи капацитета на продукцията в тази зона. След това ще посетим солните мини Марас, невероятен контраст в сърцето на долината. Те са разположени върху повече от 300 тераси по склона на планината. Солта се е добивала благодарение на едно снабдяване със солена вода от басейните, където водата се изпарява и оставя един тънък слой сол втвърдена от слънцето. Ще си направим една малка разходка, за да открием механизма за добив на сол. Следва посещение на крепостта Олантайтамбо. Обяд свободно (не е включен в цената) в Урубамба. Посещение на местността Инкас де Писак. После, продължаваме към едноименото село. Свободно време за колоритния пазар, който ще ни позволи да видим продуктите на традиционните занаяти: пончоси, текстилни производства от алпака и вълна, бижута, антики, картини и много други качествени артикули, повечето продавани лично от самите занаятчии. Вечеря свободно (не е включена в цената) в Куско. Нощувка в Куско.

 

ОЛАНТАЙТАМБО

Стратегическото географско разположение на този последен бастион на инките им е позволило да се съпротивляват на испанците; остатъците на крепостта свидетелстват за сблъсъците, които последвали след падането на Куско в ръцете на конкистадорите. Мястото е заредено с много история и трябва да се отбележи, че селцето се е запазило почти непроменето от времето на Инките. Стените от дялан камък, организацията на селото, също и архитектурата на сградите остават чувствително индентични.

 

ИНКАС ДЕ ПИСАК

Ситуирана върху едно било, което стърчи отвесно над долината Урубамба, тази крепост позволявала да се контролира преминавания по десния бряг на река Вилканота. Инките са били инсталирали тук един административен център със забележителна форма и размери, който управлявал цялата провинция. Тук имено се създава една слънчева обсерватория, наричана Интихуатана – една свещена зона посветена на божествените андински култове, едно земеделско пространство състоящо се от терасирани ниви, а също така една зона запазена за жилищата на местното население.

 

Ден 10                        По „Пътя на Инките” – Хуайлабамба

Тръгваме, по-рано сутринта от нашия хотел. С миккробус прекосяваме свщената долина на Инките, минавайко отново през селцето Олантайтамбо. Ще достигнем известния Километър 82, място откъдето се тръгва пеша по „Пътя на Инките” (2600 м н.в.). След преминаване на контролно пропусквателния пункт, ще следваме реката Урубамба, откъдето ще можем да наблюдаваме ледника на планината Вероника. Ще продължим нашия път до археологическия комплекс Лактапата, който ще посетим (високата част). В късния след обед ще пристигнем съвсем близо до селцето Хуайлабамба (3100 м н.в.), където ще установим нашия лагер. Нощувка на палатка. 5-6 часа преход за деня ; + 700 м денивелация на изкачване ;

 

Ден 11                        Хуайлабамба – Пакаймайо

След закуска, ще започнем постепено изкачването на прохода Вармиванюска, който е на 4125 м н.в.  По време на това продължително изкачване ще прекосим малка гора от Кенюа – характерен за Андите дървесенвид. Следва слизане  в долината, където бивакуваме съвсем близо до Пакаймайо на 3620 м н.в. През целия този ден ще можем да оценим построения преди много векове древен път. Нощувка на палатка.

7 часа преход ; + 900 м ;

 

Ден 12                        Пакаймайо – Рункуракай – Саякмарка – Винайвайна

Този ден преходът е продължителен, но по-малко труден от вчерашния. Маршрутът ни минава покрай страхотни археологически обекти от времето на Инките, свързани чрез павирани пътища. Ще започнем с разглеждането на Инка де Рункуракай. Следва изкачване до един превал на 3950 м н.в. Денят ни ще приключи с разглеждането на обектите Саякмарка, Фуюпатамарка и Винайвайна, където ще можем да наблюдаваме една природа все по-пищна и изобилна. Ще лагеруваме в непосредствена близост до местността Винайвайна (2700 м н.в.)*. Нощувка на палатка. 7-8 часа преход ; + 500 м ;

 

*Този ден, вечерта се дава бакшиш на екипа, който ви придружава по време на трека. Даването на бакшиш тук в Андите е традиция, възнаграждаваща допълнително вниманието и съпричастността, която местната организация ви е оказала по маршрута.

 

Ден 13                        Винайвайна – Инти Пунку – Мачу Пикчу-Куско

Днес започваме прехода много рано сутринта, за да сме измежду първите по последния етап на маршрута до Мачу Пикчу. Закуската ще си носим и ще закусим по-късно, докато чакаме да отворят вратите за посещение на Мачу Пикчу. След преминаването на последния контролно пропусквателен пост, ще продължим нашия преход в прекосяване на буйна растителност, която се превръща все повече и повече в джунгла. Ще пристигнем пред портата на Слънцето. Този вход за Мачу Пикчу ни предлага една от най-хубавите и грандиозни панорами към цитаделата Инка. Ще осъществим една визита за около 2 часа приблизително, а после ще имаме малко свободно време за почивка или за по-мотивираните изкачване на скалата Хуайна Пикчу, предлагаща една панорамна визия върху местността.  След визитата, слизаме с автобус към Агуас Калиентес. Обяд свободно (не е включен в цената).  Тръгване с влак към Олантайтамбо.  Продължаваме с автобус до Куско. Вечеря свободно в Куско. Нощувка в хотел. 2-3 часа преход ; + 200 м ;

 

*Тази програма е референтна, според местата за къмпиране поискани за групата (виж по-долу, секция къмпиране). Часовете посочени  са ориентировъчни и зависят от физическата форма на всеки, от желанието на групата, от климатичните условия…

 

Къмпиране:

Местата за къмпиране по „Пътя на Инките” са подбрани от INC (организация за управление на Археологическия парк) за всяка група. Не можем да променим този избор. Затова, следвайки маршрута, посочените в програмата дни и преходи могат да бъдат малко модифицирани, също както и часа за пристигането в Мачу Пикчу (за изгрева на слънцето най-вече). Завръщането с влак към Олантайтамбо се осъществява в категория Експедиция (Backpacker) и е без местен придружител. Най-често, завръщането в Куско става в късния следобед или късно вечерта, според наличността на местата във влака. За да успеем за по-добрите часови разписания, ви препоръчваме завръщане към Олантайтамбо в категория Vistadome: вагоните са с панорамни покриви и прозорци, позволяващи да наблюдаваме по-добре пейзажите. Доплащане за пътуване в тази ктагория, вижте по-долу в частта „Опции”. Не можем да бъдем отговорни в случай на модификация, промени или репрограмиране за влаковото разписание:  тръгване от Олантайтамбо в 14:30 или в 18:45 според наличните места във влака.

 

Ден 14                        Разглеждане на Куско „ По следите на древните Инки”

Сутринта, свободно време в Куско. Обяд свободно. След обяд, визити: Посока Златния храм, наричан на езика кечуа Кориканча (Coricancha). Там ще открием основите на манастира Санто Доминго, както и колониалната църква. Посещение на впечатляващата колониална катедрала, чието строителство започва през 1559 година и продължава приблизително 100 години, сравнима с църквите дел Триунфо и Исус Мария, тази катедрала формира един архитектурен ансамбъл зареден с много история. Ще имаме също така възможност да посетим Сан Педро – главния пазар на града, кипящ от живот както винаги. Това е най-важния пазар на Куско, където ще можем да намерим плодове, зеленчуци, подправки, цветя… идеалния случай да се потопим в местната атмосфера! Откривателството на всички тези екзотични плодове и подправки ще достави наслада както на малките, така и на големите. Вечеря свободно в Куско. Нощувка в хотел.

 

Ден 15 – 16                 Куско – Лима – София

Тръгване от нашия хотел до летището на Куско, придружени от нашия местен водач (който да ни помогне за формалностите при регистрирането на летището).

Полет до Лима, прелитайки над величествените Анди със своите неизброими заснежени върхове.

Обратен полет до Европа и София.

 

Цени валидни за 2018 година

 

Група :          2 души                       ЦЕНА :          2100 Евро / без полета до Лима

3 души                                               2050 Евро

4 души                                               1900 Евро

5 души                                               1850 Евро

6-7 души                                              1820 Евро

8-9 души                                              1790 Евро

10–12 души                                             1760 Евро

 

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая : + 210 Евро (Категория Стандарт)

 

Доплащане за настаняване в по-висока категория хотели (Шарм) : + 95 Евро

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая (Категория Шарм): + 420 Евро

 

Цената включва:

 • Полета Лима – Арекипа, редовни линии;
 • Храната в планината по време на трекинга (от закуската Ден 10 до закуската Ден 13);
 • Влака (категория Експедиция) от Агуас Калиентес до Олантайтамбо;
 • Полета Куско – Лима, редовни линии;
 • Нощувките в хотели (категория по избор);
 • Наземните трансфери предвидени в програмата (с бус, влак…) и корабче по езерото Титикака;
 • Закуските (без тези, за които изрично е упоменато, че не са включени);
 • Храненията, посочени в програмата;
 • Вход за посещаваните обекти (без тези, за които е упоменато, че не са включени);
 • Медицинска застраховка Асистанс.

 

Цената не включва:

 • Международния полет отиване / връщане София – Лима – София;*
 • Таксите на автобусните терминали (приблизително 0,50 US$ на пътуване, на човек);
 • Екскурзиите посочени като опции (по ваше желание);
 • Храненията (без посочените като включени в програмата). Предвидете приблизително по 8 Евро на хранене;
 • Напитките;
 • Бакшишите;
 • Личните разходи и екстри;

 

*При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупуването на вашите самолетни билети София-Лима-София. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди избрания от вас период за пътуване.

 

Опции (по ваш избор, не са включени в цената).                                  Доплаща се както следва:

 • Екскурзия пеша в каньона Колка (заедно с други туристи) Цена до поискване;
 • Влак в по-висока класа (vistadome), само връщане: + 40 Евро на човек;
 • Прекосяване на Алтиплано с влак (вместо автобус) Пуно-Куско: + 110 Евро на човек;
 • Обиколка на Лима с екскурзовод (при група минимум 2ма души):  + 55 Евро на група;

 

ПРАКТИЧНИ СВЕДЕНИЯ

 

Настаняване : 10 нощувки в хотели, според избраната от вас категория Стандарт или Шарм (вижте по-долу хотелите); 3 нощувки на палатка по време на трекинга Ден 10 – Ден 12 ;

 

Хранения : Закуска, предлагана в местата за настаняване (включена в цената). Обяди и вечери свободно (не са включени в цената). По време на трекинга в планината Ден 10 – Ден 13, са включени топла храна вечер, закуска и пикник наобяд.

 

Формалности : Паспорт в период на валидност. Не се изискват някакви специални ваксини.

 

Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазва правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да промени маршрута или някои части от програмата.

 

 

РЕГЛАМЕНТ

Записвания : Най-късно 5 месеца* преди датата на тръгване срещу минимум 20 % от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

*Важно! Достъпът за преминаване (треккинга) по „Пътя на Инките” е строго лимитиран (500 души на ден). По тази причина трябва да се резервира задължително (4-6 месеца предварително). Тази резервация е задължителна и за нея трябва да се представи фотокопие от международния ви паспорт в момента на резервирането. Резервацията се плаща предварително (200 Евро на човек) и сумата по нея не може да бъде върната.

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, също както и други сведения от първа необходимост.

Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged , , , , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *