Перу – По пътя на Инките

Перу – Трекинг де Лар

Трекинг, откривателство, планини

Откривателско пътуване в Перу и преходи в Андите.

21 дни / 18 нощувки / 6 дни преходи

Ниво (трудност) на преходите : Средно **. Преходи от 3 до 5 часа дневно.

Същността на това пътуване е да се опознае Перу по оригинален начин, чрез леки преходи пеша в най-хубавите райони на страната. Също така ще откриете островите Балестас, обитавани от милиони птици, тюлени и морски лъвове; каньона Колка (най-дълбокия в света); езерото Титикака; Свещенната долина на Инките; Мачу Пикчу; неверотния град Куско („пъпа” на света според народите Кечуа) и общностите Хуайруро. В програмата още : Паракас, Наска, Ика, Арекипа, Сан Хуан де Шукчо, оазиса Сангал, Шивай, Пуно, островите Амантани и Такиле, трекинга де Лар (de Lares), селцето Олантайтамбо, Агуас Калиентес, Урубамба, селцето Писак, столицата Лима…

Силни страни и акценти в това пътуване :

– Паракас и островите Балестас ;
– Оазиса Хуакашина ;
– Наска и загадъчните линии ;
– Арекипа – Белия град ;
– Трекинг в каньона Колка;
– Титикака – най-високоразположеното плавателно езеро в света ;
– Нощувка на о-в Амантани, за да се опознае по-добре бита и културата на местното население;
– Легендарния град Куско, смесица от колониална архитектура и местна традиция ;
– Трекинга де Лар, позволяващ множество срещи с местното население ;
– Свещената долина на Инките със своите древни руини, забулени в легенди ;
– Колоритния пазар в Писак ;

ПРОГРАМА

Ден 1 – 2 София – Лима
Полет до столицата на Перу – Лима. Пристигане на летището в Лима и посрещане от  местен водач. Трансфер до модерния квартал Мирафлорес, намиращ се на две крачки от Тихия океан. Разходка и вечеря (не е включена в цената) свободно в Лима. Нощувка в хотел*.

*При евентуално пристигане в Лима сутринта,  е необходимо да се резервира една стая в хотела за изминалата нощ, за да я използваме при пристигането си, до момента в който ще можем да се настаним в нашите собствени стаи (след 14:00).

Ден 3 Лима – Паракас
Свободен полуден в Лима, за да можем да се разходим и разгледаме най-интересните места наоколо. Обяд свободно (не е включен в цената). Трансфер от хотела до автобусния терминал, придружени от нашия местен водач. Тръгване с автобус (редовни линии)** в посока Паракас (приблизително 3ч30 път). По време на пътуването, ще можем да наблюдаваме пейзажи от тихоокеанското крайбрежие. Трансфер от автобусния терминал до хотела в Паракас. Свободно време, за да се възползваме от свежестта и прохладата на крайбрежието. Вечеря свободно (не е включена в цената).

Опции (по ваше желание, заплаща се допълнително, за цени и подробности вижте, по-долу, секция Опции):
– Обиколка на Лима с екскурзовод;
– Трансфер с частен микробус от Лима до Наска.

Ден 4 Островите Балестас – Ика – оазиса Хуакашина – Наска
От пристанището в Паракас ще се отправим с корабче към островите Балестас*, разположени в средата на обширен залив. Благодарение на морското течение Хумболд, което определя нарастването  на планктона, този малък архипелаг приютява едно уникално по своя род биоразнообразие. Също така, по време на тази разходка, ще  съзерцаваме местната фауна – колонии от морски лъвове и от пингвини, а също и множество видове морски птици. Обяд свободно в Паракас. Тръгване с частен автомобил към Наска (приблизително 4 часа път). Спиране по пътя в Ика, за да видим една традиционна бодега (bodega), където ще научим за производствения процес на пиското (Pisco, национален алкохол в Перу) и на кашината (cachina). После, ще продължим нашия път към оазиса Хуакашина. Намиращ се насред пустинята, това е един изключителен спектакъл за очите. Като че ли този извор на вода, заобиколен от палми и пясъчни дюни, е излязъл направо от анимационен албум. Свободно време в оазиса, след което отново вземаме пътя в посока Наска. Вечеря свободно в Наска. Нощувка в хотел.

* Екскурзията до островите се прави при благоприятни метереологични условия.

Опция:
Възможност да се пътува с автобус по редовни линии между Паракас и Наска (без посещение на Хуакашина). В допълнение е възможно да се направят следните две неща:

Опция 1: Бъги и сърфиране по пясъка: тази дейност ви предлага една игрова инициатива с бъги в прекосяване на дюните на Хуакашина, съчетана е със сърф по пясъка (групово обслужване, времетраене 1 час, инструкции на испански език единствено). Това е един приятен начин да се открие пустинната част и освежаващия оазис Хуакашина.

Опция 2: Музея на Ика: регионалния музей на Ика ви приканва да се потопите в предиспанската култура, прекосявайки изложба от множество археологични находки от тази епоха. Експонирани са също така човешки кости, за да се покажат културните и медицинските практики свързани с тази епоха. После можем да видим един макет на линиите в Наска, чиито произход е винаги обкръжен от мистериозни неясни загадки.
Ден 5 Наска – Арекипа

Свободен полуден в Наска*. Обяд свободно в Наска. Трансфер до автобусния терминал, придружени от нашия местен водач.
Тръгване с автобус в посока Арекипа по пътя Панамерикан (приблизително 10 часа пътуване, предлага се лека храна в автобуса). Пристигане през нощта в Арекипа. Трансфер до хотела, придружени от нашия местен водач. Вечеря свободно в Арекипа. Нощувка в хотел.

Опции: В допълнение ви предлагаме следните две екскурзии:

Екскурзия 1 – визита на гробищата Шаушила (Chauchilla), находящи се на около 30 км от града. Там е възможно да се наблюдават автентичните гробове с десетки черепи, гръбначни прешлени, фрагменти от тъкани и други кости. Тези мумии, останали от цивилизацията Наска, са също така акомпанирани от керамични и други приношения в дар на различните божества. След завръщане в града можете да посетите музея Антонини (дидактичен музей за цивилицацията Наска).

Екскурзия 2 с продължителност около 4 часа, позволяваща културно и игрово доближаване до района Наска. Отначало ще открием археологическия обект Кахуаши (Cahuachi), впечатляващ със своите размери (ок. 24 кв. км). Ще последва откривателството на културата Наска в прекосяване на 2 от розетъчните фигури, енигматичната местност Естакиериа (Estaquieria), а също и множество гробища, които са незаличимо свидетелсво за присъствието на тази култура. В продължение на тази екскурзия, ще пробваме пързаляне по пясък (sandboarding) в прекосяване на едно море от пясъчни дюни, отделящи истинската безводна пустиня от плодородните долини, в сърцето на една привилигерована местност. След всички тези сензации, завръщане към Наска.

*Забележка: Не предлагаме полет над линиите Наска. В действителност гаранциите по сигурността предлагани от местните въздушни компании не са одобрени за добро протичане на тази дейност. Ако желаете, на място при пристигането в Наска, ще можете да резервирате такава екскурзия – полет над линиите.

Ден 6 Арекипа

Този ден е посветен на разглеждането на втория по големина и значение град в Перу – Арекипа, наричан още Белия град. Обиколка на града с екскурзовод: Плас дез Арм, катедралата, манастира Санта Каталина… Обяд свободно в Арекипа. След обяд, свободно разглеждане на града, за да усетим по-добре чара и атмосферата му. Ще се възползваме също от приятния климат, пиейки едно питие в някоя от многобройните тераси, или разхождайки се по малките бели улички, или посещавайки бутиците и антикварнните магазини. Но чарът на Арекипа се чувства най-вече в топлата, оживена и сърдечна атмосфера, пълна със студенти, артисти, в малките паркове изпълнени със свежест… Вечеря свободно. Втора нощувка в Арекипа.

АРЕКИПА
Градът се намира се в подножието на впечатляваща верига от вулкани, сред които вулкана Мисти се извисява на 5800 м над морското равнище. Със своето изключително слънчево изложение, със своята гастрономия (сред най-разнообразните в страната), този град е харесван и заради архитетурните и природните си дадености. Именно, когато се разхождаме по тесните колониални улички в центъра на града. Това е също така родния град на писателя Марио Варгас Лиоса, (Нобелова награда за литература през 2010). Ще започнем обиколката на града през Площада на оръжията (Place des Armes), заобиколен от сгради с множество арки и сводове. Тези сгради са изградени от Туф (Силар) от вулканична лава, което дава името Белия град. Ще оценим чаровната катедрала, частично повредена от земетресението през 2001 г. Ще разгледаме също така една от най-старите йезуитски църкви на града, датирана от 1739 г, където ще видим  забележителен архитектурен ансамбъл. Ще посетим още метоха Санта Каталина, построен през XVI век, истинско религиозно поселение, изпълнен с живи, пъстри цветове и днес е тотално интегриран в градската тъкан на Арекипа. Манастира покрива площ от 20 000 кв. м. и приютява повече от 500 вярващи, живеещи откъснато от външния свят. Днес този религиозен комплекс е отворен за посещения от туристи.
Ден 7 Арекипа – каньона Колка – Кабанаконде – хижа Сан Хуан де Шукчо
Сутрешен трансфер до автогарата и тръгване с туристически автобус по пътя водещ до каньона Колка, в сърцето на перуанските Анди, осеяни с върхове и вулкани. Достигаме Шивай, начало на голямото спускане и място откъдето се влиза в каньона Колка. Преминава се през зоната Пампа Каняхуа (Pampa Cañahua), природен резерват, където са защитени вигонии и други андински видове камелии (Reserva nacional de Salinas y Aguada Blanca). Пристигане в Кабанаконде към 13:00.
След обяда (включен в цената), тръгване на преход пеша. Слизане към дъното на каньона. Вечеря и нощувка в хижа Сан Хуан де Шукчо. 3 часа преход ; + 150 м денивелация на изкачване ; – 1040 м денивелация на слизане

Ден 8 Сан Хуан де Шукчо – оазиса Сангал
Продължаваме нашия пешеходен трек, преминавайки през селцата Тапай, Кошнирхуа и Малата. Къпане, вечеря и нощувка в хижа Сангал.

5 часа преход ;
+ 650 м ;
– 830 м ;

Ден 9 Оазиса Сангал – Кабанаконде – Шивай – Арекипа
Тръгване на преход по-рано сутринта (към 5:00), за да се избегне дневната горещина по време на изкачването. Достигаме селцето Кабанаконде. След закуска там, тръгваме с колективен автобус по „Пътя на кондора” (около 30 минути). На обгледното място, наречено Круз дел Кондор ще останем около 45 минути, за да се насладим на полета на кондорите, издигащи се всекидневно там по това време. Обяд свободно в Шивай. След това, ще продължим отново с автобус по пътя за Арекипа, където пристигаме в края на деня. Вечеря свободно в Арекипа. Нощувка в същия хотел. 3 часа преход пеша за деня ; + 1070 м ;

Ден 10 Арекипа – Пуно
Трансфер до автобусния терминал, придружени от нашия местен водач. Да се предвиди сух пакет за обяд. Тръгване с автобус (редовна линия) към Пуно – главния град на брега на езерото Титикака (приблизително 6 часа път). Прогресивното изкачване към Алтиплано ни води до места с великолепни високопланински пейзажи, населени с множество стада от лами и алпака (домашен бозайник, от рода на ламите). По пътя ще имаме може би случай да се възхитим на високопланинските езера, приютяващи много видове диви патици и розови фламинга. Пристигане в Пуно, където ще можем да оценим красотата на известното езеро Титикака, най-високоразположеното в света плавателно езеро. Трансфер до хотела, придружени от нашия местен водач. След обяд, свободно време в Пуно*. Вечеря свободно. Нощувка.

Опция: *Посещение на Силустани (Sillustani) с френскоговорещ гид и частен транспорт.

Ден 11 Езерото Титикака – островите Урос – остров Амантани
Трансфер до пристанището на Пуно. Тръгване с корабче по най-високоразположеното плавателно езеро в света – Титикака. Посещение на островния архипелаг Урос, състоящ се от около 40 островчета, направени от една основа от преплетени водни растения и подсилени с езерна тръстика, наричана „тотора”. Този етап на екскурзията ще ни позволи да осъществим среща с общността Урош, която живее върху различните острови. Това са няколко фамилии, които се препитават основно от риболов и туризъм. Продължаваме в посока остров Амантани. От един хълм на този остров ще имаме панорамна гледка към езерото Титикака. На острова ще се запознаем с различните дейности и поминък на жителите му, а именно земеделие и отглеждането на множество култури по терасираните склонове, отглеждане на лами, кози, овце, а също така и занаятчийство, което се е развило прогресивно, в съчетание с туризма. Ще обядваме малко по-късно (включено е в цената) в къща за гости в Амантани, заедно с членовете на семейството, което ни посреща. Нощувка в къща за гости*.

Опция: Ако не желаете нощувка в къща за гости, агенцията партньор предлага, като опция, една двудневна екскурзия до остров Суаси.

Ден 12 Остров Такиле – Пуно
След една традиционна закуска в нашата къща за гости, ще отплаваме с корабчето за остров Такиле.

Такиле е един харесван остров със зелени хълмове, изцяло в контраст със синия цвят на езерото Титикака. Това ще бъде случай да се открият котюмите, носиите и традициите на жителите на острова, притежаващи една текстилна традиция с високо качество. Типичния костюм отразяващ гражданското състояние и функция в общността, е също така една особеност, която жителите ще бъдат горди да ви споделят. Жените, например, носят живи цветове по времето, когато са моми (неомъжени) и тъмни цветове, когато са вече омъжени. Мъжете, както тях, носят червено-бели шапки като ергени и червени, след като се оженят.

Обяд свободно в Такиле*. Завръщане в Пуно и трансфер до нашия хотел. Нощувка в същия хотел в Пуно.

*Трябва да се предвиди близо час ходене пеша, за да се достигне главния площад на остров Такиле.

Опция: Местен екскурзовод франкофон, за 2 дни, за екскурзията по езерото Титикака.

Ден 13 Прекосяване на Алтиплано – Куско
Трансфер до автобусния терминал на Пуно, придружени от нашия местен водач. Тръгване с автобус за Куско (приблизително 6 часа пътуване общо и 4 часа общо за спиране за визити и хранене). Ще прекосим високите андински плата, като ще спираме на най-интересните места по пътя, за да се насладим на великолепните пейзажи. Първо ще се отбием да посетим музея на камените сечива в Пукара, който чертае еволюцията на най-първите хора от Андите чак до Епохата на Иките. После, от превала Рая (4335 м) ще наблюдаваме величествените Кралски Кордилери, разположени в сърцето на южноамериканската планинска верига. Спиране за обяд в Сикуани. Посещение на местността Ракши, където се намира храма на инката Виракоша – богът създател. Този храм е бил административен и религиозен център от най-значима величина. Неговите впечатляващи измерения и неговото географско разположение ни карат да мислим, че се е използвал като насочващ център, а също и за складиране на храната за поклонническите процесии, завръщащи се от Куско, който град пък се намира на кръстопътя между два големи района. След това ще спрем в селцето Андахулияс, известно със своята малка църква от XVII век, позната също като „Сикстинската Капела на Южна Америка”, благодарение на своите стенописи и картини, както и на своя полиран със злато олтар. Пристигане в Куско и настаняване за 2 нощувки в хотел. Вечеря свободно в Куско. Нощувка в хотел.

Опция: Трансфер с влак Андеан Екплорър (1ва класа), с включена гастрономична храна на борда. Този влак пътува в понеделник, сряда и събота, както и петъчен ден в периода април-октомври.

Ден 14 Куско и неговите околности

Куско – „Пъпа на света”, според местните народи кечуа. Имперската столица на Инките, включена в листа за световно наследство на човечеството, е успяла да консервира историческия си център със своите павирани улици и със своите стени от перфектно наредени дялани камъни. През този ден ще осъществим една визита на известния Имперски град, а имено Площада на оръжията (Place d’Armes). Ще имаме случай да видим едно свидетелство за архитектурното строително умение на Инките – Скалата на 12те ангела, инкска конструкция с перфектно наредени камъни, това което повдига множество въпроси… Следва посещение на впечатляващата колониална катедрала, чието строителство започва през 1559 година и продължава приблизително 100 години, сравнима с църквите дел Триунфо и Исус Мария. Тази катедрала формира един архитектурен ансамбъл зареден с много история. Следващата цел за посещение е Златния храм, наричан на езика кечуа Кориканча (Coricancha). Там ще открием основите на манастира Санто Доминго, както и колониалната църква. Ще имаме също така възможност да посетим Сан Педро – главния пазар на града, кипящ от живот както винаги. Това е най-важния пазар на Куско, където ще можем да намерим плодове, зеленчуци, подправки, цветя… идеалния случай да се потопим в местната атмосфера! Откривателството на всички тези екзотични плодове и подправки ще достави наслада както на малките, така и на големите.

Обяд свободно. След обяд ще отидем с автомобил до главните археологически обекти в околностите на Куско: крепостта Саксайхуаман (Saqsayhuaman), която е защитавала столицата. Ще посетим също така церемониалните бани Тамбомашай (Tambomachay) посветени на култа към водата и боговете, крепостта Пука Пукара (Puka Pukara), както и церемониалния обект К`енко (Q’enko). Вечеря свободно в Куско. Нощувка в същия хотел.

Ден 15 Куско – термалните бани де Лар – Хуакахуаси
Този ден ще тръгнем от Куско сутринта, за да достигнем термалните бани де Лар (около 4 часа път), намиращи се на 3250 м н.в. Веднъж пристигнали там, ще можем да се възползваме от топлите минерални води, след което да обядваме.

ТРЕКИНГА „ДЕ ЛАР”
Ще започнем трекинга в посока Хуакахуаси (3600 м н.в.), където ще е инсталиран нашия първи палатков лагер. Нощувка на палатка. Около 4 часа преход за деня ; + 350 м положителна денивелация на изкачване ;

Ден 16 Хуакахуаси – превала Епсай – Патаканша
Започваме прехода в посока превала Саксайлам (Sacsayllame, 4400 м н.в.). Ще можем да се насладим на хубави пейзажи и на една растителност, специфична за тази надморска височина. Ще имаме случай да минем в близост до местните селски общности. После ще се насочим към нашия втори лагер Миски Уно (3550 м н.в.). Нощувка на палатка. Приблизително 6 часа преход ; + 800 м ; – 850 м ;
Ден 17 Патаканша – Вилок – Олантайтамбо – Агуас Калиентес
Днешния преход ще премине между дърветата Куеюняс (Queuñas), където ще наблюдаваме едно твърде специфично биоразнообразие. След това, ще достигнем Свещената долина на Инките, която ще ни отведе към Мачу Пикчу. Ще вземем транспорт от Янахуара, за да отидем към Олантайтамбо (2850 м), където ще имаме малко свободно време, позволяващо ни да открием едноименото селце, поразително със своята архитектура, която твърде малко се е променила през вековете.
Според часа на тръгване на влака, ще тръгнем към Агуас Калиентес (приблизително 1 час 40 пътуване с влак), селцето в подножието на светилището Мачу Пикчу. Нощувка в хотел в Агуас Калиентес. Приблизително 3-4 часа преход за деня ; – 900 м ;

Ден 18 Агуас Калиентес – Мачу Пикчу – Куско
Тръгване от хотела рано сутринта с автобус, за да отидем до археологичния обект на цитаделата Мачу Пикчу. Визитата ще продължи около 2 часа, после ще имаме свободно време, за да се разходим в местността, да си починем или да напр