СТРАНДЖА, РЕКА ВЕЛЕКА И МОРЕТО

ПРЕХОДИ ПЕША И С ПЛАНИНСКИ ВЕЛОСИПЕДИ

5 дни / 4 нощувки / 3 дни преходи

Дати : По ваш собствен избор

Най-подходящ период : От април до ноември

Ниво : *** Средно. Преходи от 4 до 7 часа на ден / за велосипедистите от 35 до 50 км на ден

Без носене на тежки раници

Придружаващ микробус и трансфер на багажите и велосипедите.

Група : От 6 до 15 души

Цена : 350 лв

В нашата страна не съществува друга област с толкова богат и разнообразен растителен свят. Някога целият район е бил покрит с гъсти широколистни гори. В днешната растителност има представители на редица средноевропейски и азиатски видове, както и на т.нар. понтийска растителност. Основните дървесни видове са източен бук, източен горун, а също бряст, явор, ясен, габър, липа, леска, сребриста топола, черна елша и др. Подлесът е зает от хвойна, смрадлика, зеленика, глог, дива лоза, бръшлян. Почти навсякъде се срещат увивни растения, които на места така са се вплели в дърветата, че образуват истинска джунгла… На територията на Природен парк Странджа се намират биосферния резерват Узунбоджак (Лопушна), най-стария резерват в България Силкосия (1933 г.), резерватите Витаново, Средока, Тисовица… 

IMGP0392

П Р О Г Р А М А

 

Ден 1             София – Бургас – Малко Търново

Тръгване от София, паркинга пред стадион Васил Левски, в 8:00. Пристигане в Бургас и кратка почивка. Тръгване от Бургас, паркинга до ж.п гара Бургас в 14:00. Пристигане в Малко Търново и настаняване за две нощувки в хотел Белите къщи. Подготовка на велосипедите. Разходка в града и разглеждане на Попикономовата къща-етнографски музей, църквата Успение Богородично (1830 г.) и посетителския център на Природен парк Странджа. Вечеря и представяне на програмата.

Ден 2              Село Бръшлян – село Младежко – Малко Търново

След закуска, преход с велосипеди до село Бръшлян (15 км). За пешеходците, преход от М.Търново до местността Могилата (2 часа). Трансфер с микробуса до село Бръшлян (архитектурен резерват). Среща с велосипедистите и разглеждане на църквата Св.Димитър. Следобяд, с микробуса / с велосипеди до село Евренезово и преход (1час) до село Младежко. Прибиране с микробуса обратно до Малко Търново. Втора нощувка в хотел Белите къщи. Общо 3-4 часа преходи пеша за деня ; 40 км за велосипедистите.

Ден 3              Качул – река Велека – село Кости

След закуска, кратък транфер до местността Качул и преход (пеша и с велосипеди) по протежението на река Велека. Среща на двете груи с микробуса в село Кости, в къща за гости при Филип, където е предвидено да пренощуваме. 7 часа преход за деня / 35 – 45 км за велосипедистите.

ВЕЛЕКА

Най-голямата странджанска река води началото си от билните части на връх Демиркапу (748 м) и от редица карстови извори на турска територия. Басейнът на реката тук е горист и стръмен, но след като приеме притоците Младежки и Айдере изменя облика си. Речната долина се разширява, наклонът рязко спада и реката започва да чертае красиви меандри. При устието си при село Синеморец тя се разширява още повече и, подпряна от пясъчната коса на морския бряг, тя е плавателна на повече от 8 км. Голяма част от долината и е обрасла с лонгозни гори.

IMGP0528

Ден 4              Село Бродилово – Синеморец – Царево

Преход по протежението на река Велека през село Бродилово, до устието и близо до Синеморец. Среща с микробуса там, товарене на велосипедите и кратък трансфер до Царево, където е предвидено да се нощува в къщи за гости. 7 часа преход за деня / 35 км за велосипедистите. Вечерята не е включена.

Ден 5              Созопол – Бургас – София

След закуска, кратък трансфер и спиране за разглеждане на Созопол – Стария град и археологическия музей. Трансфер по обратния път през Бургас до София.

IMGP0367

Група : 6 – 15 души*                                  

Цена : 350 лв           от / до София*

*Възможно е присъединяване на участници от Пловдив или от Бургас. Консултирайте се с нас допълнително

*При група под 6 души, консултирайте се с нас допълнително.

Цената включва :

  • Транспортни разходи (придружаващ микробус и транспорт на багаж и велосипеди);
  • Пълен пансион (вечеря, нощувка, закуска и обяд-пикник) от вечерята Ден 1 до закуската Ден 5 (с изключение на вечерята Ден 4 Царево).
  • Квалифициран планински и вело водач, както и самата организация ;

Цената не включва :

  • Велосипеди **
  • Вечерята Ден 4 в Царево ;
  • Напитки ;
  • Разходи и екстри от личен характер ;
  • Вход за музеи ;

** Велосипедистите участват със свои собствени велосипеди. Възможно е също така да се наемат велосипеди на място в Малко Търново. Консултирайте се с нас допълнително.

Posted in ДРУГИ and tagged , , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *