Узбекистан

Узбекистан – Трекинг в Божествената планина

Опознавателно пътуване с планински преходи в планината Тяншан.  Разглеждане на древните градове Самарканд, Шахрисаб, Бухара.

12 дни / 11 нощувки /

Група : 8 – 12 души

Дати : 1 – 12.10.2018*                                                                                           


Ниво (трудност) на преходите : ** Лесно. Преходи с продължителност от 3 до 5 часа дневно

 

ПРОГРАМА

 

 Ден 1              София – Ташкент

Пристигане на летището в Ташкент и посрещане от представител (нашия водач) на местната агенция-партньор. Трансфер до нашия хотел. Нощувка.

 

Ден 2              Ташкент – Белдерсай

Закуска в хотела. Сутрешен трансфер от Ташкент към Национален парк Угам-Чаткал (Западен Тяншан) и планинския район Белдерсай (100 км, 1,5 часа). Тук ще направим 3-дневен трекинг. Започваме прехода с изкачване между хвойна и слънчеви поляни, за да достигнем превала Уркатумбел (1850 м н.в.). След кратко спускане достигаме долината на река Белдеърс (1700 м н.в.), място за почивка и за пикник. След обяд продължаваме с изкачване до прохода Четкумбел (1880 м). Спускането по пътеката ще ни доведе до долината на река Нуреката (1500 м н.в.), където ще установим нашия първи лагер за нощувка. Възможност за къпане в реката, според сезона. Придружаващия екип ще приготви топла храна. Вечеря край огъня, под покритото със звезди небе. Нощувка на палатки. 7 км преход за деня;

 

Ден 3              Нуреката – Аксаката

Закуска в лагера. Преход по дължината на река Нуреката, следвайки горски черен път, покрай пасища и стада от крави, коне и овце. Пикник на обяд. Вечерта ще стигнем до река Аксаката. Нашият втори лагер ще бъде инсталиран при водослива на тези две реки. Вечеря край реката. Нощувка на палатки. 15 км преход за деня;

 

Ден 4              Аксаката – Гиджал – Ташкент

Закуска в лагера. Тази сутрин ще се изкачим по една криволичеща пътека до местността Бешадам (1545 м). През пролетта, лятото и есента тези места се използват за паша на едрия рогат добитък. След като достигнем най-високата точка по маршрута, спираме за панорамна снимка на Чаткалския хребет. Тук може да си починем и обядваме. После, спускаме склона на планината Сурената. Тази област е известна с добива на хубав мрамор  в селището Гиджал (1050 метра н.м.). Това е крайната точка на нашия преход. 8 км преход за деня. Нашият шофьор ще чака тук да ни закара до Ташкент (100 км / 1,5 часа). Настаняване в хотел в Ташкент. Вечеря в местния ресторант.

Нощувка в Ташкент.

 

Ден 5              Ташкент – Хойташ – Самарканд

Закуска в хотела. Сутрешен трансфер от Ташкент до планинското село Койташ (290 км / 3.5 часа в посока Самарканд). Село Койташ, наречено „Страна камней“, се намира в подножието на Нуратинския хребет и е наречено така заради големия брой камъни с необичайни форми, разпръснати в околностите му. Три часа разходка из селото и околностите му, запознаване с живота на местното население. Трансфер от Койташ до Самарканд (130 км / 2 часа). Настаняване в хотел и вечеря в местния ресторант. Нощувка в Самарканд.

 

Ден 6              Самарканд

Закуска в хотела. Сутрешна обиколка на Самарканд с местен екскурзовод: Мавзолея Гур-Емир (XIV-XV век), където са погребани Тамерлан и неговите роднини; сърцето на Самарканд – площад Регистан (XV-XVII в.): медресе Улугбек, медресе Тиля-Кори, медресе Шер-дор, джамията Биби Ханъм (XIV век), построена в чест на любимата жена на Тамерлан. Продължаваме екскурзията в околностите на Самарканд. Мавзолея Шахи Зинда (XII-XV в.): Предполагаемата гробница на Кушам ибн Абас (братовчед на пророка Мохамед). Обсерваторията на Улугбек (XV в.) – астроном, учен, владетел, любим внук на Тамерлан. Вечеря в ресторант. Опция: Дегустация на местни вина и коняци в завода Ховренко (не е включено в цената). Нощувка в Самарканд.

 

Ден 7              Самарканд – Агалик

Трансфер от Самарканд до Агалик (18 км / 25 мин) – един от най-красивите планински райони около Самарканд, където ще направим преход. От изходната точка тръгваме по пътя към огромен скален масив, наричан от местното население „Цар камък“. След това се изкачваме на прохода Ишачий. Леко слизане до местността Кичкина №1. Тук ще спрем за кратка почивка. След това има изкачване по горната пътека до „3ти варовит проход“. Оттук се открива красива панорама към височината, наречена Юрий Гагарин. Преминавайки тези планински превали, слизаме до „Таловой роще“, откъдето можем да видим целия масив Акташ. Тук ще бъде организиран обяда. След обяд, продължаваме прехода до водослива на реките Ошадар и Мишазор. На поляната, наречена Дугова, ще устроим лагера си. На 10 минути пеша от лагера можем да посетим водопада на река Охдаря. Плаж и къпане, в зависимост от сезона. Вечеря, приготвена от придружаващия екип. Нощувка на палатки. 8 км преход за деня.

 

Ден 8              Агалик – Тарагай – Шахрисаб

Днес ставането ще е по-рано. Закуска в лагера. Тръгване в 6:00. Ще започнем изкачването на превала Сангтуда. След като стигнем билото ще го преминем от дясната страна. Следва спускане към пещерата Амира Тимур. Тази пещера се състои от от 7 нива, 4 големи зали и е с дълбочина 350 метра. Тъй като цялостното проучване на тази пещера е много сложен и рискован процес, ние ще гледаме само към първата зала, за да добием представа за нейния размер и мащаб. Обяда ще бъде организиран в близост до пещерата. След това има 2-часово спускане към село Тарагай. Тук нашият транспорт ще ни чака да ни отведе до Шахрисаб (59 км / 1 час). Пристигане в хотела и настаняване. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка в Шахрисаб.

 

Ден 9              Шахрисаб – Бухара

Закуска в хотела. Обиколка на Шахрисаб с местен екскурзовод: Двореца Ак-Сарай (1380-1404), Ансамбъл Дорус-Саодат (XIVв.), Ансамбъл Хазрат-имам (XIV в.), Мавзолея Джахонгира (XIVв.), Архитектурния комплекс Дор-ут-Тиловат; Трансфер от Шахрисаб до Бухара (265 км / 3 часа). Настаняване в хотел. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка в Бухара.

 

Ден 10            Бухара

Закуска в хотела. Обиколка на Бухара с местен екскурзовод: ансамбъл Ляби Хауз; медресе Нодир Диван Беги (XVI в), медресе Кукелдаш (XV в), разходка под търговските куполи построени през XVI век: Токи Сарафон, Токи Телпак, Фурушон, Токи Заргарон, където занаятчии (златари, миниатюристи и други) продават своите продукти; джамията Магоки Атори (XII- XVI век.), ансамбъл Гау-Кушон (XVI в); керван-сарай Бухара; Тим Абдулахан (XVI век.), медресе Улугбег (XV в.), построено от внука на Тамерлан, медресе Абдулазисхан (XVII век.), джамията Калон (XVI век.), действащото медресе Мир-и-Араб (XVI в). Kалян минаре и джамия (XVI век). След обяд, продължаване на обиколката на Бухара: Крепостта Арк (I в пр.Хр. – IX в) – величествената цитадела, обитавана от владетелите на Бухара, символ на власт и могъщество. Джамията и конака Ходжа Зайнудин, кварталната джамия Боло-Хауз (XVIII век.), мавзолея Чашма Аюб (XII – XVI в), мавзолея Саманидов (X в.) – перла на архитектурата на Централна Азия, семейната гробница на династията на Саманидите. Опция: Фолклорен концерт в медресе (не е включен в цената на обиколката). Вечеря в ресторант. Нощувка в Бухара.

 

Ден 11            Бухара – Ташкент

Закуска в хотела. Сутрешен полет от Бухара до Ташкент. Настаняване в хотела. Обзорна обиколка на Ташкент с местен екскурзовод. Музейя на приложните изкуства на Узбекистан, площад Независимост, площад Амир Темур, Ташкентския метрополитен, монумента „Мужество“, площад Хаст Имам – мюсюлманския център на Централна Азия, където се намира един от първите корани в историята, посещение на базара Чорсу. Вечеря в местен ресторант. Опция: Дегустация на местни вина (не е включена в цената на обиколката). Нощувка в Ташкент.

 

Ден 12            Ташкент – София

Трансфер до международното летище на Ташкент и обратен полет до София.

 

Настаняване :

– 3 нощувки в хотел 4* в Ташкент, в двойна стандартна стая;

– 5 нощувки в хотел 3* в Самарканд, в Шахрисаб и в Бухара, в двойна стандартна стая;

– 3 нощувки на палатка в Угам Чаткалския Национален парк и в Агалик, в палатка за двама;

 

Наземен транспорт в Узбекистан: Микробус.

 

Придружавне и логистика: Дипломиран български планински водач. Местен планински водач и придружаващ екип по време на трекинга. Местни екскурзоводи по време на обиколките в Самарканд, Шахрисаб, Бухара и Ташкент.

 

Група Цена     /без полета/
12 – 15 души                                      1100 €
10 – 11 души 1150 €
8 – 9 души 1300 €
6 – 7 души 1450 €

 

 

 

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая : + 150 €

 

Цената включва :

– Настаняването в хотели 3*/ 4* в двойна стандартна стая;

– Полу-пансион в хотелите (включени вечери и закуски);

– Храната по време на трекинга;

– Всички наземни трансфери, предвидени в програмата;

– Български планински водач;

– Местен планински водач по време на трекинга;

– Готвач, походна кухня, носачи и / или коне по време на трекинга;

– Палатки и бивачно оборудване по време на трекинга;

– Бутилирана минерална вода по време на трекинга;

– Екскурзиите, предвидени в програмата, с местни екскурзоводи;

– Вход за посещаваните обекти;

– Медицинска застраховка Асистанс;

– Резервации, както и самата организация;

 

Цената не включва :

– Самолетните билети; **

– Вътрешния полет Бухара – Ташкент, 85 щ. долара на човек;

– Фото и видео заснимане в посещаваните обекти;

– Фолклорно шоу в Бухара, 10 долара на човек;

– Дегустация на вина в Ташкент, 10 долара на човек;

– Лична екипировка (спален чувал, шалте, раница и др.)

– Напитки и лични екстри;

– Подаръци и бакшиши;

 

**Самолетните билети София- Ташкент-София, с включени летищни такси струват от 540 € до 720 € в зависимост от времето, когато са закупени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

 

 

ПРАКТИЧНИ СВЕДЕНИЯ

Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

 

Формалности : Паспорт в период на валидност.

 

Непредвидени обстоятелства : Балкантрек (или неговия представител на място) си запазват правото в случай на непредвидени природни бедствия и стихии (бури, пожари, наводнения, …) да променят маршрута или някои части от програмата.

 

 

РЕГЛАМЕНТ

 

Записвания : Най-късно 2 месеца * преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта, е-мейл адрес и телефонен номер за връзка с вас. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

 

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, също както и други сведения от първа необходимост.

Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

3 Comments

  1. Pingback: Нови програми (Мароко, Узбекистан, Чили, Перу, Мадагаскар…) - Балкантрек

  2. Pingback: Нови програми (Мароко, Узбекистан, Чили, Перу, Мадагаскар…) 2018 - Балкантрек

  3. Pingback: Календар на туристическите прояви и пътувания през 2018 - Балкантрек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *