Чили – Сред езера, вулкани и острови

Чили – Патагония

Спорт, природа, откривателство              

Откривателско пътуване под формата на авто-обиколка в южния район на Чили и част от Аржентина, комбинирано с посещение на Великденския остров.

22 дни / 18 нощувки / 5 дни преходи

Дати : 1 – 22.12.2018*                                                                                            Група : 7 – 15 души

Ниво (трудност) на преходите : ** Лесно. Разходки и леки преходи от 2 до 4 часа дневно. Изключение е Ден 4 – изкачването на вулкана Виларика (по желание): общо 6 часа преход качване и слизане.

 

Араукания е официалното име на 10тия район на Чили, но това също е мястото, откъдето започва нашето приключение или по-точно от Темуко, столицата на южната област, на 700 км от Сантяго. Другите по-важни градове в областта са Валдивия и Осорно, и още по на юг, Пуерто Монт, който бележи началото на Астралния (Южния) път, прекосяващ целия континент от юг на север. Област, заредена с много история и култура. Тези градове са познали различни влияния през различните отминали епохи. Доминантна и първа е била немската култура, видима и до днес в архитектурата на сградите и във физиката на нейните жители. Това е също така територия на народа Мапуш и именно това е мястото, където оцеляват последните индианци, успявайки да отблъснат испанския нашественик, на границата маркирана от реката Био Био. Това е преди всичко един район с безброй езера и доминиран от вулканите на Андинските Кордилери, явяващи се естествена граница с Аржентина. Тази зона предлага на пътешественика едно великолепно природно богатство, където могат също така да се практикуват и най-различни други дейности като изкачване на вулкан, риболов на пъстърва, разходки на кон, ски, рафтинг, къпане в термалните естествени басейни или в студените води на езерата. Селцата Пукон, Пуерто Варас и Фрутийар ни приканват за разпускане в малките курорти на брега на езерата, или да прекараме приятна вечер в казиното, след ден на интензивна спортна дейност. Прекосяването на езерата с каяк чак до Барилоче в Аржентина е един превъзходен начин за преминаване на границата. Продължението, или следващия етап от пътуването в Чили, ще ни отведе до откривателството на мистериозния Великденски остров…  

 

Силни страни и акценти в това пътуване:

– Изкачване на вулкана Виларика и грандиозната панорама, която се открива;

– Мистериите на Великденския остров;

– С каяк по река Петрохуе и фиорда Релонкави;

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1 – 2        София – Сантяго

Полет до Сантяго. Трансфер до хотела. Разходка и първи впечатления от чилийската столица, една метрополия с несравним чар, разположена в подножието на Андите. Въпреки, че с течение на годините, градът се е превърнал в модерен и твърде активен център, някои стари квартали все още са запазили своята романтична атмосфера и чар. Посещение на Плаза де Арма, църквата Сан Франсиско, квартала Белависта…Вечеря свободно (не е включена в цената). Нощувка в хотел.

 

Ден 3              Сантяго – Темуко – Пукон

Два часа преди вътрешния полет, трансфер с частен транспорт до летището в Сантяго (полетното разписание ще ви бъде потвърдено предния ден). След полет (с продължителност 1ч30), пристигане на летището в Темуко, взимаме нашите автомобили под наем и тръгваме на път. Предложения маршрут: Ние сме в района на езерата и вулканите. По пътя ще видим вулкана Лаима и вече сме лице в лице с вулкана Виларика. Пристигане в Пукон по обяд. Настаняване в хотела и остатъка от деня е свободен, на брега на езерото. Вечеря свободно. Нощувка в хотел. 1 час 30 път с автомобил за деня.

 

Ден 4              Виларика – Пукон

Среща в 6:30 с нашия местен водач. Тръгване в 7:00 от Пукон, за да отидем с автомобилите до ски центъра, намиращ се в основата на вулкана, на 1400 м н.в. В 9:00 започваме прехода, 4-5 часа до връхната точка на вулкана (2847 м). От него ще се насладим на гледката към 8те вулкана в околностите: Куетрупилан, Ланин, Лаима, Лонкимай, Сиера Невада, Шохуенко, Осорно, Толхуака и трите малки вулкана на езерото Кабургуа. Ще можем също да наблюдаваме езерата, които се намират в този район: Кабургуа, Калафкуен, Хилипилун, Нелтун, Пангипуили и Виларика. В 15:00 започваме слизането надолу в прекосяване на ледените пързалки. Завръщане в Пукон с автомобилите. Вечеря свободно. Нощувка в хотел. 1 час 30 път общо за деня ; 6 часа преход ; + 1200 м положителна денивелация на изкачване ; – 1200 м на слизане ;

 

Ден 5              Национален парк Хуеркуеху / езерото Кабургуа – Пукон

Днес имаме избор между следните два варианта:

Вариант А: Преход в Национален парк Хуеркуеху (Huerquehue). След закуска, взимаме пътя от Пукон за езерото Кабургуа и преди да се отклоним към Национален парк Хуеркуеху, тръгваме за езерото Тинкилко, където се намира охраната на Парка (Conaf, чилийската организация за запазване на националните паркове). Можем да реализираме този малък трек към лагуните, намиращи се на 768 м н.в. Един водопад в началото, наречен „Орловото гнездо“, ще ни накара да слезем 400 м, за да видим мощния му дебит в основата, после втори водопад, също толкова красив ще ни позволи да направим няколко почивки, за да се насладим на гледките. Изкачваме до 1300 м н.в., за да открием езерото Чико. От тук ще направим пълна обиколка на езерата, без да се ходи до хижа Ренахуе, към лагуната Лос Платос, после лагуната Хуеркуеху и накрая към лагуната Ел Торо, за да затворим кръговия преход при входа на Парка. Един добър ден за преход между лагуни и араукариаси (ендемични дървесни видове, характерни за този район). Вариант В : Посещение на термалните извори и бани в околностите. Достигат се водопадите Охос де Кабургуа, термите на Позонес (Pozones) или Хюифе (Huife), бреговете на езерото Кабургуа и накрая може да наблюдаваме слънчевия залез на фона на езерото Виларика. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел. 1 ч 30 път ; 6 часа преход ; + 700 м ; – 700 м;

 

Ден 6              Пукон – Сан Мартин де Лос Андес (Аржентина)

Тази сутрин, тръгваме с автомобилите в посока юго-изток, за да прекосим планинската верига на Андите и да достигнем град Сан Мартин де Лос Андес. Пътя ни предлага един хубав визуален спектакъл на фона на вулканите Виларика и Куетрупилан. Навлизаме в Национален парк и резерват Ланин. Пътят е супер и изкачва в прекосяване на горските масиви от араукариаси чак до границата и прохода Мануил Малал. Хубава гледка, а в дъното прекрасния вулкан Ланин достигащ 3700 м н.в. със своя купол облечен в бяло. След митническите формалности, може да спрем в Курареху, първото селце след границата. То наброява само 2000 жители, по произход Мапуши, които ще ни покажат своите традиционни занаяти и изкуства. Продължаваме да спускаме към Жунин де Лос Андес, селище известно най-вече с риболова на пъстърва. Пейзажите се променят корено, аржентинския склон в този район е доста по-сух и степта замества големите гори. Пристигане в Сан Мартин де Лос Андес, на север от езерото Лакар, в подножието на Серо Шапелко. Разпускаме в този град, който предлага много добри кафенета, местна гастрономия и множество туристически магазинчета. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел.

 

Ден 7              Езерото Хуелчулафкен – Сан Мартин де Лос Андес

Тръгване сутринта от хотела, за открием Национален парк Ланин и супер оазиса на езерото Хуелчулафкен, малък райски пристан в подножието на вулкана Ланин. Там ще можем да оценим най-добре планинския пейзаж на района. Продължаваме до плажовете от вулканична пепел на езерото Паимун (ръкав на езерото Хуелчулафкен). Ще отплаваме за една много хубава разходка по езерото (1 ч 40), по време на която ще се възползваме от грандиозните пейзажи. Завръщане в късния следобед в Сан Мартин де Лос Андес. Вечеря свободно. Нощувка в хотел.

 

Ден 8              Вила Ангостура – Барилоче

Този ден ще реализираме обиколката на 7те езера, един невероятно красив район. Отначало пътят криволичи през малки горски масиви, после покрай езерата Меликина, Виларино, Фалкнер, Хермозо, Еспехо, Корентосо и едноименната река. Пейзажите са разкошни и разбира се, по пътя ще ще реализираме множество спирания за снимане. Пристигаме в селцето Вила Ла Ангостура, разположено на брега на езерото Хуапи. Разглеждане на центъра. В селцето има множество бутици, кафета и ресторанти. Обяд свободно в курорта. На връщане тръгваме по пътя към Сан Карлос де Барилоче. Ще минем през полуостров Хуемюл със своите плажове от бял пясък, после ще прекосим места с типични за патагонската степ пейзажи със своите златно-жълти цветове. Ще се отзовем отново до езерото Нахуел Хуапи и в далечината ще видим иглите на Катедралата на град Барилоче и ски курорта. Настаняване в хотел в Барилоче. Обяд и вечеря свободно.

 

Ден 9              Нахуел Хуапи – Исла Виктория – Боск де Араянес – Барилоче  

Тръгване от хотела за една целодневна екскурзия. Плаване с катамаран към остров Виктория и гората Араянес. Ще достигнем пристанището на Панюело (Llao Llao), намиращо се на около 25 км от центъра на Барилоче. Ще хвърлим котва край остров Виктория, за да направим малък преход в иглолистната гора. Свободно време на това разпускащо място. Ще се качим отново на нашия катамаран, за да достигнем порт Кетрихуе на едноименния полуостров, където ще посетим известната гора Араянес. Това е формация от дървета, уникални в света, от които някои са на възраст над сто години. Кората на тези дървета, с канелен цвят, е напълно гладка. Араянесите притежават бели цветове, подобни на портокаловите (azahar) и виолетови плодове, твърде сладки и вкусни. Завръщане с корабче до пристанище Панюело, откъдето с нашите автомобили ще отидем до хотел Лао Лао, един от най-луксозните хотели в света. Нашия път сега минава през гората Лао Лао, защитена местност и резерват. Навлизаме в една по-дива зона, по дължината на залива Лопез, езерото Морено, и после малката лагуна Ел Требол. Ще излезем отново на авеню Бустийо, което обикаля езерото, за да се завърнем в Барилоче. Обяд и вечеря свободно.

 

Ден 10                        Барилоче – Пуерто Варас (Чили)

Тази сутрин, напускаме Барилоче, а после и Аржентина. Отначало взимаме пътя за Вила Ла Ангостура, а после национален път 321 до граничния пост Карденал Заморе. Откривателство на езерото Пуйеху. Пристигайки на мястото, наречено Лагос, ще завием наляво и ще достигнем езерото Рупанко, където можем да направим малка отбивка. Накрая ще достигнем езерото Ланкихуе, третото най-голямо естествено езеро на Южна Америка, където ще имаме също така една супер панорама към вулкана Осорно. Слизането на изток ще ни отведе до водопадите Петрохуе, преди да приключим деня в Пуерто Варас, туристически град на брега на езерото Ланкихуе. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел.

 

Ден 11                        Пуерто Варас

Ден за каяк в района на Пуерто Варас. Предлага ни се тази спортна дейност, чрез която ще имаме възможност да се насладим най-добре на красотите на една автентична природа. Тръгване в 8:30 от нашия хотел. Спускане с каяците по долното течение на река Петрохуе, където ще видим сьомга, малки делфини, морски лъвове и много корморани. Навлизаме във фиорда Релонкави, после спираме за обяд (включен в цената) на един от плажовете. Продължаваме до селището на пионерите Кочамо. Трансфер и завръщане в цивилизацията, в Пуерто Варас. Вечеря свободно. Нощувка в хотел.

 

Ден 12                        Пуерто Варас – Чилое и Кастро

Тръгване сутринта с автомобилите, за да достигнем съседната местност Пуерто Монт, столица на езерния район на Чили (3 часа път). Ще следваме път Панамерикана до пристанището на Парга, откъдето ще се прехвърлим на ферибот (30 мин), за да достигнем остров Гранд де Чилое. Дебаркираме в селцето Чакао е Ансуд. Ще посетим резервата на пингвините, където могат да се наблюдават 3те вида : Puñihuil, Magellan, Humboldt. Настаняване в хотел, в главния град на острова – Кастро. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел.

 

Ден 13                        Национален парк Чилое – Кинчао – Кастро

Тръгване в 9:00, в посока западното крайбрежие на острова, за да открием Национален парк Чилое. Възможност за малки преходи и разходки (с продължителност от 30 минути до 2 часа максимум). Ще завършим нашата разходка край дюните на Тихия океан, където гледката е супер. После ще продължим отново по пътя, за да достигнем малкото селце Далкахуе, с население от 3000 души, занимаващи се с дейности, тясно свързани с морето. Ще видим между другото и градската църква Нуестра Сеньора де Долорес, след което ще отплаваме с ферибот към остров Кинчао, за да открием рибарските селца Курачо де Велез и Ачао. Ще имаме време да видим и другите църкви, които от 2000та година са в листа на Юнеско. В късния следобед, завръщане в Кастро. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел.

 

Ден 14                        Кастро – Пуерто Монт – Пуерто Варас

В град Кастро, повечето от жилищата са наколни, което е доста практично за живеещите в близост до водата, както и за тези които са по-далече, тъй като тук валят много дъждове. Църквите на Чилое са вписани в листа на Юнеско за световно културно наследство и ние ще разгледаме няколко от тях по време на една хубава разходка в спокоен ритъм. В края на деня, завръщане в Пуерто Варас. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел. 3 часа път за деня.

 

Ден 15                        Пуерто Варас – Пуерто Монт – Сантяго

Пътя към летището на Пуерто Монт, където връщаме нашите автомобили под наем. Вътрешен полет обратно до Сантяго. Посрещане на летище Сантяго и трансфер до хотела. Обяд и вечеря свободно. Нощувка в хотел. 1 ч 15 път за деня.

 

ВЕЛИКДЕНСКИ ОСТРОВ

На испански Исла де Паска (Isla de Pascua), а на езика на маорите Рапа Нуи (Rapa Nui), е един изолиран остров в югоизточната част на Тихия океан, особено известен със своите монументални статуи Моаи (Moaïs) и със своята уникална писменост ронгоронго (единствена в Океания). Острова е отдалечен на 3700 км от чилийските брегове и на 4000 км от Таити. Най близкото до него населено място е бил остров Питкерн, на 2000 км на запад. Великденския остров е с площ от 163 кв. км, и с население от ок. 5000 души. Главен и единствен град е Ханга Роа. Острова е открит на Великден, 5 април 1722 година от холандския мореплавател Якоб Рогевен и наброявал близо 4000 жители. Анексиран е от Испания през 1770 г, а по-късн, през 1888 година става чилийско владение. От 1995 година е защитен и вписан в листа на Юнеско за световно хуманитарно наследство. Парковете или природните резервати, понякога охранявани, поддържат зоните на древните паметници. Общността Рапа Нуи ревниво бди върху останките от своята история и притежава една паралелна на чилийското правителство власт.

 

Ден 16                        Сантяго – Ханга Роа

Полет Сантяго – Ханга Роа. Посрещане на летището в Ханга Роа и трансфер до хотела. Посещение на Национален парк Рапа Нюи. Взимане под наем на автомобили 4х4, тип Сузуки Джини. Великденския остров се разкрива като място пълно с мистерии със своите археологически обекти, със своите вулкани, с плажовете си от бял пясък, със своите кристално бистри води и екзотична растителност, с полу-тропичния си климат. Един незабравим престой за дешифриране на загадките на Великденския остров.

 

Ден 17                        Ханга Роа

Предиобеда е посветен на посещения на селцето Ханга Роа, на неговия музей и на обектите Тахай. След обяд, посещение на кариерата Пукау, на пещерата Те Паху и на обекта на 7те изследователи (Аху Акиви). Завръщане в края на деня в Ханга Роа.

 

Ден 18                        Ханга Роа

Еднодневна екскурзия за откривателство на плажа Анакена, на обектите (Аху Нау Нау, Овахе, Аху Те Пито Кура, Аху Тонгарики) и на впечатляващата кариера на статуи във вулкана Рано Рараку. Завръщане през южното крайбрежие, осеяно с обекти (Аху Тетенга, Аку Ака Ханга, Аку Ваиху…). Завръщане в края на деня в Ханга Роа.

 

Ден 19                        Ханга Роа

Придвижване с автомобилите до старите овчарници Вае Теа, начална точка на нашия дневен трек. Изкачване на 500 м, преди да достигнем до едно хубаво място с гледка на 360 градуса върху целия остров. Нощувка в хотел.

 

Ден 20                        Ханга Роа – Сантяго

Свободен предиобед на острова. Пътя към летището, където връщаме нашите автомобили под наем. Полет до Сантяго.

 

Ден 21 – 22                Сантяго – София

Край на пътуването в Чили. Обратен полет към Европа и България.

 

 

 Най-подходящ период : От ноември до април     

* Датите са примерни и могат да претърпят  модификации с оглед на предпочитаните дати на първите записали се.

         

ГРУПА :       7 – 15 души                                      ЦЕНА :          2760 € / без самолетните билети

Доплащане за настаняване в индивидуална стая : + 360 €

 

Цената включва :

– Всички наземни трансфери летище-хотел-летище, с частен транспорт и шофьор;

– Наем на автомобил, категория С, тип Тойота Седан или джип / миниван;

– Екскурзия с каяк по езерото Ланкихуе, групово обслужване;

– Изкачване на вулкана Виларика, частно обслужване с местен планински водач;

– Нощувките в хотели на база ВВ (с включени закуски);

– Описание и карти на маршрута;

– Български планински водач;

– Резервациите, както и самата организация;

– Медицинска застраховка Асистанс;

 

Цената не включва :

– Самолетните билети*;

– Личната екипировка;

– Горивото за наетите автомобили;

– Вход за музеи и посещавани обекти;

– Наем на необходимата екипировка за изкачване на вулкана Виларика;

– Хранения и напитки невключени в пакетната цена (предвидете по 20 € на човек на ден);

– Застраховка Анулация и репатриране;

 

*Самолетните билети София-Сантяго-София + самолетните билети по вътрешните линии Сантяго-Темуко / Пуерто Монт-Сантяго и Сантяго-Ханга Роа-Сантяго, с включени летищни такси и багаж, струват общо от 1500 € до 2500 € на пасажер, според времето когато са закупени. При желание от ваша страна, ние бихме се заели с резервирането и закупването им. Желателно е това да стане поне 3 месеца преди пътуването.

 

Препоръчителна екипировка: Ще ви бъден даден списък с необходимите неща в момента на вашето записване.

 

Формалности: Паспорт в период на валидност. Не се изискват някакви задължителни специални ваксини.

 

РЕГЛАМЕНТ

 

Записвания : Най-късно 3 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт, е-мейл адрес и телефонен номер за връзка с вас. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

 

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени самолетните билети, ваучерите, описание на маршрута, също както и други сведения от първа необходимост.

Summary
Aggregate Rating
no rating based on 0 votes
Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *