Мароко – М`Гун и Долината на розите

Преходи в Атласките планини. Маракеш.

 

11 дни / 10 нощувки / 9 дни преходи

 

 

Откривателството на Айт Бугме (Долината на щастливите хора), която е разположена в сърцето на Високия Централен Атлас, номадите от високите плата, традиционното гостоприемство на Берберите, очарователните пейзажи от четири различни района, изкачването на връх М Гун 4068 м – втората най-висока точка на Северна Африка, и неговите впечатляващи ждрела. Долината на Розите и Пътя на хилядите Касбахи. Уарзазат – портата към Сахара, селцето Аит Бен Хаду. И накрая, Червеният град Маракеш със своята хилядолетна история, вписан в листа на ЮНЕСКО за световно културно наследство…

 

Ниво: *** (лесно до средно). Преходи средно по 5-6 часа на ден. Изключение е денят, в който се изкачва връх М Гун – преход с продължителност 8-9 часа.

 

Настаняване: 2 нощувки в хотел 3* в Маракеш. 1 нощувка в жит (къща за гости). Нощувки на палатка (двуместни) по време на трекинга.

 

 

ПРОГРАМА

 

 

Ден 1              София – Маракеш

Полет до Маракеш. Пристигане на летището в Маракеш и посрещане от нашия представител там. Трансфер с микробус до хотела в центъра на града, в модерния квартал Гелиз. Разходка (според часа на пристигане) в стария град на Маракеш – Медина, площада Джамаа ел Фна, Ел Кутубия…Вечеря свободно (не е включена в цената). Нощувка в хотел.

 

Ден 2              Маракеш – Айт Бугме

Трансфер с автомобил (микробус) към Азилал (Azilal), разглеждане на водопадите Узуд и след като обядваме, продължаваме през прохода Арбар (Aghbar) 2200 м. Преминаваме друг проход, за да пристигнем в долината Айт Бугме (Ait Bougumez), наричана още Щастливата долина. Нощувка в жит (семеен хотел) на около 1900 м н.в. Общо за деня, около 5 часа пътуване с микробус

 

Ден 3              Айт Бугме – Ару

Начало на трекинга в прекосяване на високите полета на Щастливата долина. Бивак край овчарниците на Ару (Аrous) на 2250 м. 5 ч 30 преход.

 

Ден 4              Ару – изворите на Тасаут

Сутринта, приятно изкачване ще ни позволи да преодолеем един превал на около 3200 м н.в., преминавайки край изворите на Икиш (Ikkis). Супергледка към веригата на М’Гун и платото Таркедит, откъдето са преминавали стадата идващи от юг. Ние ще бивакувяме в близост до изворите на Тасаут (Tassaout) на 2990 м н.в. 5 часа преход.

 

Ден 5              Връх М’Гун 4068 м – долината Улилимт

Тръгване доста рано сутринта и изкачване на втория по височина връх в Мароко и Атлас – Ирил М’Гун (Ighil M’Goun) 4068 м. След обяд, слизане в долината Улилимт (Oulilimt). Бивак на 1600 м н.в. 9 – 10 часа преход.

 

Ден 6              Долината Улилимт – изворите Афлафал

Лесен преход по дължината на долината Улилимт: полу-номадите Айт Атта със техните стада кози и камили, много красиви скални формации… Бивак при изворите Афлафал. След обяд, свободно време за почивка и релакс. 4 часа преход.

 

Ден 7              Афлафал – Ими нИркт

Преход в откривателство на един див и все още девствен район: липсват пътища, хората се снабдяват с провизии с помощта на мулета всяка седмица, на два дни път разстояние от местоживеенето си. Ние ще преминем през хубави селца с една супер архитектура и терасирани земеделски култури: ечемик, жито, картофи… Лагеруване в Ими н’Иркт (Imi n’Irkt) на 1950 м н.в.

 

Ден 8              Ими нИркт – Тиранимин

Още един прекрасен ден в най-хубавите ждрела на Атлас, където свежестта на водата намалява слънчевата жега. Тръгване по-рано сутринта, за да се избегне покачването на водите в случай на лятна буря. Минаваме през селцето Тарзут и обядваме на изхода на дълбоките ждрела, в близост до един извор. След обяд, продължаваме по долината до селцето Тиранимин (Tiranimine). Бивак на 1850 м н.в.

 

Ден 9              Тиранимин – Долината на розите

Последен ден преход, сред нивите и хубавите селца от Долината на розите:  Агюрд Загуа (Agurd-Zagua), Иррем Акдим (Ighrem Akdim), Исумар (Issoumar) и Бутрарар (Boutrarar). Лагер на брега на Уеда (пресъхнало речно корито) на 1500 м н.в.

 

Ден 10            Айт Бен Хаду – Маракеш

Завръщане в Маракеш през Долината на розите и Пътя на хилядите казбахи, минавайки през Айт Бен Хаду (Ait Ben Haddou), място вписано в листа на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Преминаваме с микробуса през фамозния проход Тизи н’Тишка (Tizi n’Tichka), 2260 м н.в., за да слезем към равнината  Ел Хауз и Маракеш. Настаняване в същия хотел като в Ден 1. Вечеря свободно (не е включена в цената). Нощувка в хотел.

 

 

Ден 11            Маракеш – София

Свободен време в Маракеш, за да се усети великолепието на този червен град (вписан в световното културно наследсво): със своите градини, дворци, крепости и със своя прекрасен площад Джамаа ел Фна (Djamaa el Fna)… Трансфер до летището и обратен полет до София.

 

 

Пътуване: Със самолет София – Маракеш – София. И с микробус до началото и от края на трекинга от / до Маракеш.

 

 

Нощувки:     2 нощувки в хотел *** в Маракеш, в двойна/тройна стандартна стая

1 нощувка в жит (семеен хотел),

7 нощувки на палатка

 

 

Хранения: Пълен пансион (вечеря, закуска и обяд-пикник) от закуската Ден 2 до закуската Ден 11, с изключение на вечерите Ден 1 и Ден 10 във Маракеш.

 

 

 

Група:                       9 – 15 души                                                  ЦЕНА:           800 евро  / без полета

                                   6 – 8 души                                                                            900 евро / без полета

 

* При група под 6 души, консултирайте се с нас допълнително.

 

Доплащане за настаняване в самостоятелна стая / палатка : + 60 евро

 

 

Цената включва:

 • Всички наземни трансфери предвидени в програмата;
 • 2 нощувки в хотел 3* в Маракеш, в двойна стандартна стая, с включени закуски;
 • 1 нощувка в жит (семеен хотел);
 • Пълен пансион (вечеря, закуска и обяд-пикник), от закуската Ден 2 до закуската Ден 11, с изключение на вечерите Ден 1 и Ден 10 в Маракеш;
 • Мулета за транспорт на багажа в планината и мулетари;
 • Готвач и походна кухня;
 • Дипломиран марокански планински водач;
 • Български планински водач;
 • Цялата необходима бивачна екипировка (с изключение на спалните чували): палатка за двама, дунапренени дюшеци за изолация, обща голяма палатка за храненията;
 • Медицинска застраховка Асистанс;

 

 

Цената не включва:

 • Самолетните билети;
 • Вход за музеи;
 • Спален чувал;
 • Напитките и личните екстри;
 • Вечерите Ден 1 и Ден 10 в Маракеш;
 • Подаръци и бакшиши;*

 

* В това отношение няма никакво задължение. Всеки е свободен да даде това, което желае. Бакшишите не представляват втора заплата, а просто един жест да се благодари за вниманието, което местния екип ви е оказал по време на пътуването. По принцип се дава между 20 и 30 Евро от участник. Предвидете отделни пликове за водача и за екипа.

 

Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

 

 

Записване : До 2 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт. Остатъчната сума трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

 

Posted in ДАЛЕЧНИ and tagged , , , .

Some concepts about original voyages

One Comment

 1. Pingback: Нови програми (Мароко, Узбекистан, Чили, Перу, Мадагаскар…) - Балкантрек

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *