GR 20 – ЮГ

Големите планински траверси   

Траверсът пеша на остров Корсика от юг на север – I част (Юг) / Конка – Визавона

12 дни / 6 дни преходи                                                                

Дати : 18 – 28.06.2018*                                                                                       

Група : 5 – 15 души

В програмата : Аячо, Порто Векио, Бастия и Флоренция в Италия

Ниво: ***      Преходи от 5 до 9 часа на ден по планински терен. Денивелация на изкачване средно по 900 м на ден.

В Природен парк Корсика от Конка до Визавона пеша! Прекосяваме половината остров от юг на север за 6 дни. 90 км по митичния маршрут GR 20 – мечтата на всеки турист. Един от най-известните и престижни планински маршрути в Европа. Отлично съхранена природа с богата флора и фауна. Коктейл от диви и непристъпни планини, скалисти върхове и сини езера, зелени гори и поляни, прекрасни морски заливи и плажове, автентична история и традиции. Всичко това ще откриете на Острова на Красотата – Корсика.

Първата отсечка от маршрута, от Конка до Визавона, ще ви позволи да се подготвите и прецените дали преходите съответстват на вашето физическо ниво. В същото време, придружаващия ни от България микробук, ще е от полза, като превозва част от излишния за преходите багаж и желаещите да вземат ден за почивка ще могат да посветят времето си на автообиколка и посещения на интересни места и градове извън маршрута. Посещенията на градовете Аячо, Порто Векио, Бастия, прекрасните морски заливи и плажове, както и спиранията във Флоренция (Италия) и Постойна (Словения) ще допълнят пъстрата палитра на това пътуване…

 

 ПРОГРАМА

 

Ден 1              София – Постойна (Словения)

Тръгване с микробус от София в 8.00 от паркинга пред Централна автогара. Пътуване през Сърбия, Хърватска, Словения. Спиране за нощувка в къмпинг в Постойна, Словения. Нощувка на палатка / или в бунгало, според избраната формула за настаняване.

Ден 2              Ливорно – Бастиа – Конка

Продължаваме с микробуса през Италия до Ливорно. Ферибот до град Бастиа на остров Корсика. Трансфер на юг по източното крайбрежие  до село Конка – начална точка на маршрута. Настаняване в къмпинг на палатка / или в жит (семеен хотел).

Ден 3              Конка (252 м н.в.) – хижа И Палири (1055 м н.в.)

Начало на нашия пешеходен рейд по маршрут GR 20. Постепенно се изкачваме на по-висока надморска височина, където лятната жега няма да се чувства така осезаемо. Нощувка на палатка в специално устроената за тази цел зона край хижа И Палири / или в самата хижа, според избраната формула на настаняване и според наличните свободни места там към момента на резервацията. 6 ч 30 преход за деня, + 926 м положителна денивелация на изкачване; – 123 м денивелация на слизане

Ден 4             Хижа И Палири (1055 м) – хижа Асинау (1530 м)

За около 2 часа достигаме прохода Бавела, (*среща с микробуса и зареждане с провизии). Преминаваме едноименното селце, откъдето също можем да се заредим с провизии. От Фосе ди Бавела (1218 м), обявена като защитена местност, продължаваме по нормалния маршрут (има и алпийски вариант, по-спортен и скалист). Нощувка на палатка край хижа Асинау (1530 м) / или в самата хижа, според избраната формула на настаняване и според наличните свободни места там към момента на резервацията. 7 часа преход; + 904 м; – 408 м.  Зареждане с малко провизии от хижата е възможно.

Ден 5             Хижа Асинау (1530 м) – хижа Ускиолу (1750 м)

Труден преход. Отначало изкачваме по широк и стръмен каменист склон връх Алкудина (2134 м), най-високия в Южна Корсика. Гледката от върха си заслужава. Слизаме през букова гора до превала Агнону (1570 м), откъдето изкачваме отново към билото. Следваме главното било между 1850  и 1750 м н.в., за да достигнем хижа Ускиолу, разположена на 1750 м н.в. Нощувка на палатка / или в самата хижа, според избраната формула на настаняване и според наличните свободни места там към момента на резервацията. 8 ч 30 ; + 1065 м ; – 845 м.  Зареждане с малко провизии от хижата е възможно.

 Ден 6              Хижа Ускиолу (1750 м) – хижа Прати (1820 м)

По широкото каменисто плато Фурмикула продължаваме по билото. Слизаме до прохода Лапаро (1525 м), пресичайки другия много известен пешеходен маршрут в Корсика – Траверсът Маре а Маре. Следваме главното било в северна посока и изкачваме връх Капела (2041 м), откъдето слизаме към хижа Прати (1820 м). Нощувка на палатка / или в самата хижа, според избраната формула на настаняване и според наличните свободни места там към момента на резервацията. 6 ч 00 ; + 580 м ; – 550 м ;

Ден 7              Хижа Прати (1820 м) – хижа Е Капанеле (1586 м)

От превала Ору (1840 м) ще видим цялото източно корсиканско крайбрежие от Алистро до Солензара, както и големите езера Диана, Урбини и Палу. Постепенно слизаме до прохода Верди (1289 м), където ни чака *микробуса, зареждане с провизии. Изкачваме платото Гиалгоне (1591 м) и без голяма денивелация за около 3 часа ще достигнем овчарниците Е Капанеле (1586 м). Среща с микробуса и зареждане с провизии. Нощувка на палатка край хижа Е Капанеле / или в самата хижа, според избраната формула на настаняване и според наличните свободни места там към момента на резервацията.. 5 ч 00 ; + 400 м ; – 250 м ;

Ден 8              Хижа Е Капанеле (1586 м) – гара Визавона (920 м) – Аячо

Изкачваме се до превала Палменте (1640 м), където ще се насладим на хубавата гледка и алпийски пейзажи. След това, вървейки по овчарски пътеки, пасища и гора ще достигнем живописната махала Визавона, известна като „малката Швейцария“. Край на южната отсечка на GR 20. Среща с микробуса и трансфер (1ч30) до столицата на Корсика – Аячо, родно място на Наполеон Бонапарт. Настаняване в къмпинг в близост до града и до плажа. Свободно време за визити и къпане в голямото синьо море. Нощувка на палатки или в бунгало, според избраната формула. 4 ч 30 ; + 129 м ; – 650 м

Ден 9             Аячо – Порто Векио

Този ден ще обиколим с микробуса Южното крайбрежие на Острова, като спираме по най-живописните места и заливи: Проприано, Бонифацио, Порто Векио…Нощувка в къмпинг на палатка или в бунгало, според избраната формула..

Ден 10            Бастия – Ливорно – Флоренция

Продължаваме нашето пътешествие следвайки Източното крайбрежие до град Бастия – втория по големина и значение град на Корсика. Кратка пешеходна обиколка и после с ферибота за 4 часа се завръщаме на континента. Продължавам с микробуса до Флоренция (около 2 часа път). Настаняване в къмпинг, недалеч от центъра и разглеждане на града. Нощувка на палатка или в бунгало, според избраната формула и свободните места за настаняване към момента на резервацията.

Ден 11            Флоренция – Постойна

Полу-ден за свободно разглеждане на Флоренция, един от най-красивите градове в Европа, концентрирал в музеите си огромно количество шедьоври…След обяд, трансфер и спиране за нощувка в Постойна, Словения.

Ден 12            Постойна – София

Посещение (факултативно) на пещерата Постойна. Прибиране с микробуса по обратния път до София. Пристигане в София късно вечерта.

 

Най-подходящ сезон : Юни или Септември

 

Група : 8 – 15 души                                                                                               ЦЕНА:   800 Евро

 

В цената влизат : Придружаващ микробус (от / до София), шофьор, гориво, магистрални и винетни такси, ферибот в двете посоки), нощувки (на палатки), медицинска застраховка Асистанс, квалифициран български планински водач.

 

В цената не влизат: Храна и напитки, музеи.

 

* За желаещите настаняване и храна в хижи, житове и хотели по марщрута с резервация, консултирайте се с нас допълнително.

 

ПРАКТИЧНИ СВЕДЕНИЯ

 Необходима лична екипировка : Ще ви бъде даден списък с необходимите неща и екипировка за това пътуване в момента на вашето записване.

 

Пътуване: С микробус, който ни придружава и на Острова, като ни засича периодично на планинските проходи през няколко дни, за да ни зарежда с провизии и екипировка.

 

Нощувки: Включени в цената са нощувките на палатки за двама (екипирани с дунапренени дюшеци за изолация). Това е в планината по време на трекинга*. На местата, където микробуса е с нас, нощувките са във фирмени палатки за двама с неопренени шалтета на всеки за изолация. Спалния чувал е личен и всеки си осигурява и носи своя спален чувал по време на трекинга.

 

*Тези палатки са собственост на всяка хижа и са предварително опънати. Техният брой във всяка хижа също е ограничен и резервациите за място на палатка се плаща предварително онлайн. Понякога, местата в хижите и на палатките около тях са предварително резервирани / запълнени още през април, затова желателно е резервациите да бъдат направени към средата на март. В противен случай, всеки двама участници са длъжни носят палатка и шалте на гръб по време на трекинга. 

 

При формула нощувки на закрито, вместо на палатка се доплаща разликата в цената. Точната сума на това доплащане ще бъде прецизирано по време на резервациите. Хижите по маршрута в Корсика са малки (20-30 места в общи спални помещения) и често са резервирани / запълнени предварително още през април. Резервациите за места в тях се плащат онлайн в момента на резервиране. Затова желателно е тези резервации да бъдат направени към средата на март.

 

Хранения: Храната всеки сам си набавя, носи и приготвя. Част от провизиите можем да си носим от България. В планината, по време на трекинга, ще се засичаме с микробуса през 2-3 дни, където ще може и да се пазарува и от близки населени места. В населените места (жит, хотел), както и в хижите по маршрута е възможно да се поръчва топла храна вечер и закуска (15-25 евро вечеря и закуска). Храната в хижите се поръчва в момента на пристигане във всяка хижа, но преди 19:00! Всеки си плаща на място.

 

РЕГЛАМЕНТ

Записвания : Най-късно 3 месеца преди датата на тръгване срещу минимум 50% от цената и фотокопие на страницата със снимката на международния паспорт или на личната карта. Телефонен номер и е-мейл адрес за връзка. Остатъчната сума от тотала трябва да бъде платена 30 дни преди датата на тръгване.

Вашата покана : Една седмица преди вашето тръгване, ще получите покана, прецизираща часа и мястото за среща и отпътуване (летище, гара или друго място). Към тази покана ще бъдат приложени и други сведения от първа необходимост.

Posted in ЕВРОПА and tagged , , , .

Туристическа агенция за спорт, приключения и пътувания сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *